Welcome to our website. Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum dolor.

Lorem ipsum eu usu assum liberavisse, ut munere praesent complectitur mea. Sit an option maiorum principes. Ne per probo magna idque, est veniam exerci appareat no. Sit at amet propriae intellegebat, natum iusto forensibus duo ut. Pro hinc aperiri fabulas ut, probo tractatos euripidis an vis, ignota oblique.

Ad ius munere soluta deterruisset, quot veri id vim, te vel bonorum ornatus persequeris. Maecenas ornare tortor. Donec sed tellus eget sapien fringilla nonummy. Mauris a ante. Suspendisse quam sem, consequat at, commodo vitae, feugiat in, nunc. Morbi imperdiet augue quis tellus.

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

marți, 30 august 2011

Cum sa-ti recapeti tonusul dupa job

Orele petrecute la job te lasa de multe ori fara energie. Cum, insa, saptamana de lucru este lunga si fara prea mari sanse de a deveni altfel, trebuie sa gasesti o modalitate de relaxare si energizare dupa orele de munca.
De Anca Tarin
Pentru a-ti recapata tonusul dupa o zi de munca, ai nevoie de parcurgerea a doi pasi: relaxare si energizare. Cele doua aspecte depind in mare parte de natura fiecaruia dintre noi, dar si de munca pe care o desfasuram pe parcursul zilei.
Daca munca ta consta in ore multe petrecute la birou, este limpede ca ai nevoie de ceva miscare. Daca, insa, in orele de job te misti de colo colo, un timp al tau de leneveala clasica nu ti-ar strica. Insa, oricum ai analiza problema, o regula generala pentru a-ti recapata tonusul dupa o zi lunga de munca nu exista. Ce exista, insa, sunt cateva sfaturi pe care ti le propun.
Daca simti ca ziua petrecuta la birou te-a secatuit de energie, un pui de somn ar fi recomandat. Nu te sfii sa dormi un pic. Sau chiar mai mult. Energia negativa acumulata peste zi o poti pierde si daca vei face o baie cu multa spuma sau o simpla baie la picioare in care ai adaugat, asa cum faceau parintii nostri, sare grunjoasa. O adevarata relaxare.
Masajul, compresele faciale, dar si meditatia sunt remedii sigure de relaxare si recapatare a tonusului. O cana de ciocolata calda, un fresh de fructe, de ce nu, un pahar de vin alb, te pot ajuta sa uiti de oboseala de peste zi.
Pentru ca ai stat o zi intreaga intr-un spatiu inchis, cateva minute la aer vor fi reconfortante. Singura, cu partenerul, cu copilul, cativa pasi in primele orele ale serii te vor ajuta sa-ti recapeti tonusul.
Cum iti mai poti recapata tonusul dupa o zi de munca? Iesind cu prietenii, petrecand seara in familie, citind, ocupandu-te de o pasiune a ta. Dans, muzica, gatit, sport, animalutul de companie.
Rezumand: recapatarea tonusului dupa o zi de munca inseamna persoane dragi, pasiuni personale, activitati in natura.

Cum sa gasesti jobul potrivit

Sa gasesti jobul potrivit poate fi o chestiune de-a dreptul dificila. Si asta pentru ca fiecare are propria viziune in legatura cu ce inseamna 'un job potrivit'. Prin urmare, sfaturile nu pot fi decat generale, urmand ca ele sa fie adaptate de fiecare in parte.
de Anca Tarin

Ce inseamna un job potrivit? Definitia clara ar fi: jobul care se potriveste manusa cu tine si cerintele tale. Pentru a putea gasi si obtine jobul potrivit trebuie sa iti raspunzi la intrebarile urmatoare: ce vreau de la viitorul job, ce primeaza: castigul sau placerea de a face ce-mi place, cat ma ajuta in cariera un astfel de job, cat de bine pregatit sunt pentru acest job, cat de mult mi se potriveste, ce tipuri de beneficii imi ofera?

Este un ideal sa ai jobul care te face sa mergi cu placere la munca, care iti ofera satisfactie financiara, libertate si in acelasi timp siguranta zilei de maine. Insa, in functie de etapa in care te gasesti, iti poti face o lista cu ce este mai important pentru tine: bani, siguranta, ascensiune, confortul de a face ce iti place.

Iata de ce trebuie sa tii cont cand iti alegi un job:
- Jobul trebuie sa intre in aria ta de interese. Indiferent ca ai sau nu pregatirea sau experienta necesara pentru un astfel de job, important este ca el sa te intereseze in mod real. Trebuie sa fie o decizie asumata, si nicidecum una impusa de necesitati stringente.
- Chiar daca iti doresti respectivul loc de munca pentru beneficiile pecuniare pe care ti le ofera, gandeste-te, totusi, si la alte tipuri de beneficii. Un job care nu iti ofera niciun alt tip de satisfactie decat cea materiala poate deveni, in timp, frustrant.
- Analizeaza si decide cat de mult iti place ceea ce iti ofera viitorul job si cat de bine poti sa ii faci fata.
- Analizeaza si aspectele care tin de siguranta, respect si confort, de mediul de lucru, de perspectivele pe care ti le ofera un astfel de job.
- Verifica toate aceste lucruri personal. Nu te incredere in ce se spune, ce se aude despre el, ce pare a fi.

Cum sa ai o gandire pozitiva

Sunt absolut sigura ca ai auzit vorbindu-se despre gandirea pozitiva. Ce este ea? Este o atitudine, un mod de a intelege viata si problemele care se ivesc. La ce te ajuta? La rezolvarea mai usoara a situatiilor cu care te poti confrunta.
de Anca Neagoe

Daca vrei sa te bucuri de beneficiile gandirii pozitive, iata cateva mici secrete:

- Nu confunda gandirea pozitiva cu pasivitatea. Cu alte cuvinte, nu te astepta ca o problema sa se rezolve doar pentru ca ai gandit tu ca asa se va intampla. S-ar putea ca asteptarea ta sa fie zadarnica.

- Gandeste-te care sunt lucrurile care iti aduc bucurie si energie si ofera-le cat mai mult spatiu in viata ta. Poate fi vorba de muzica, calatorii, familie, prieteni, poate fi vorba de practicarea unui sport sau a unui hobby.

- Descopera care sunt lucrurile, situatiile tensionante si elimina-le. Daca lucrul acesta nu este posibil in totalitate, incearca sa nu le acorzi importanta. Minimalizeaza-le. Gandindu-te la ele nu vei face altceva decat sa permiti energiei negative sa te copleseasca. Prin urmare, tot ce vei gandi si actiona va fi de-a dreptul neplacut, distructiv. - Cunoaste-te pe tine. Iubeste-te asa cum esti. Nu iti mai gasi nod in papura la fiecare mica greseala.

- Ia din fiecare intamplare/experienta doar partea buna. Invata din greseli, insa nu cara dupa tine regretul nereusitei.

- Descopera micile placeri si bucurii in lucrurile marunte. Acorda importanta lucrurilor frumoase din viata ta.

- In situatii tensionate/grele/dificile, imagineaza-ti ca vei reusi. Vizualizeaza rezultatul pozitiv al situatiei si nu te indoi de implinirea lui.

- Umple-ti mintea in permanenta cu ceva. Mintea nepusa la treaba incepe sa zboare catre diverse prostioare.

- Ai grija la modul in care gandesti. Ai grija la negatii! Foloseste doar propozitii si fraze pozitive. Subconstientul nu recunoaste negatiile. Prin urmare, spune am curaj sa fac asta., in loc de: nu imi este frica sa fac asta. Spune sunt sigura ca va fi bine, in loc de nu cred ca va fi vreo problema.

Fa din gandirea pozitiva un stil de viata si observa rezultatele!

Sursa: www.121.ro/unbt

Cum sa te remontezi dupa o concediere

Pentru multi dintre noi concedierea are un inteles negativ. Atunci cand esti nevoit din diverse motive sa parasesti un loc de munca, sentimentele contradictorii te impiedica sa vezi imaginea de ansamblu. Unii angajati sunt indemnati sa isi semneze singuri demisia tocmai in ideea de a nu simti acest pas ca pe unul umilitor. Realitatea este, insa, ca de fiecare data asociem concedierea cu esecul si teama, iar increderea ne este puternic zdruncinata dupa o astfel de experienta.
Este adevarat ca dupa o concediere poti ramane cu regrete, te rupi, poate, de un anumit stil de viata, pierzi relatii, cunostinte sau chiar prieteni. Ba mai mult, depresia este chiar dupa colt, asteptand un singur moment de neatentie. Din pacate, majoritatea celor care se afla in aceasta situatie nu percep concedierea ca pe un pas benefic, ca pe un prilej de a se dezvolta profesional si nu numai.

De aceea, ne-am gandit sa iti vindem cateva ponturi pentru a trece mai usor peste concediere sau poate chiar sa o vezi ca pe un pas necesar si prielnic in viata ta:

1. Analizeaza-ti comportamentul!

Concedierea trebuie sa fi fost provocata de ceva anume. Chiar daca este greu de admis, e posibil ca un gest – profesional sau comportamental – sa fi dus la acest deznodamant. Inainte de a da vina pe ceilalti, ar fi bine sa vezi unde ai gresit tu si cum iti poti schimba atitudinea pentru ca pe viitor sa nu mai fii taxat pentru gesturi minore. Unii angajatori tin cont si de aceste amanunte ce, totusi, intr-un colectiv pot face diferenta. Asadar, vezi daca nu cumva ar trebui sa devii mai diplomat, mai sociabil sau maleabil. Ai grija ca aceasta toleranta si incercare de adaptare sa nu contravina scarii tale de valori sau propriei individualitati.

2. Reanalizeaza-ti prioritatile!
Uneori alegem un drum sau un altul impinsi de vocatie, context sau chiar de cei de langa noi. Exista si riscul de a gresi. Nu neaparat din slabiciune, ci doar pentru a invata ceva din acea portiune de drum. La fel se intampla si in cazul concedierii. Cand simti ca drumul pe care ai apucat nu duce nicaieri, poate ar trebui sa te opresti, sa te uiti in spate, apoi in fata si sa te intrebi daca acea meserie este intr-adevar pentru tine. Ai putea constata ca ai nevoie de altceva. La fel de bine, insa, s-ar putea sa sesizezi ca responsabilitatile au fost prea mari pentru tine, asa ca sunt necesare unele studii suplimentare, cursuri care in viitor te vor ajuta si iti vor usura calea.

3. Nu te izola!
In unele cazuri, nefericite ce-i drept, concedierea poate veni la pachet cu depresia. Asa sunt oamenii construiti: sa se teama, sa nu accepte sau sa nu inteleaga nevoia unei schimbari, chiar impuse sau fortate. Asta nu trebuie sa ne sperie. Sunt sentimente normale, dar nu trebuie sa lasam tristetea sau deznadejdea sa ne copleseasca. Nu te izola de prieteni sau cunostinte de teama de a nu fi judecat. Incearca sa ai in continuare o viata sociala pentru ca asta iti va arata ca tot ceea ce traiesti este doar un moment trecator.

4. Ia-ti o vacanta!
Oricine merita o pauza, mai ales cei care se confrunta cu astfel de situatii. Cum poti sa iti recapeti increderea si sa iti regandesti traseul profesional daca nu printr-o vacanta departe de griji, stres si obsesia concedierii? Doar astfel te vei detasa si te vei intoarce determinat sa o iei de la capat.

5. Transforma un hobby in profesie sau bucura-te de avantajele unei astfel de activitati
Slalomul printre sutele de joburi trebuie intrerupt cand si cand printr-o activitate placuta si relaxanta. Fa-ti abonament la sala, cumpara-ti un sevalet, pensula si acuarele, du-te la un curs de dans, ocupa-te mai mult de tine si de ceea ce iti place. Viata noastra nu tine numai de reusita sau esecul in viata profesionala.

6. Actualizeaza-ti CV-ul!
Dupa ce te vei linisti, vei porni in cautare de joburi, iar cea mai mare arma iti va fi CV-ul. Fa-l mai atractiv, raspunde la mini interviu, daca ai si aceasta optiune, adauga-ti ultimul loc de munca. In plus, arata-te dispus sa inveti lucruri noi si sa lucrezi pe un post sau domeniu adiacent celui in care ai lucrat anterior. Angajatorii isi doresc oameni educati, cu experienta, dar sunt impresionati de cei care doresc sa isi depaseasca limitele, asa ca ar fi bine sa iti conturezi o astfel de imagine si mai ales sa crezi in ea.

7. Trimite cat mai multe CV-uri!
Nu te limita la a cauta pe un singur site de recrutare. In Romania avem cel putin 3 site-uri de top in acest sens, asa ca ar fi indicat sa iti completezi CV-ul pe fiecare dintre ele si sa pornesti vanatoarea de joburi. Exista companii care posteaza pe mai multe site-uri de recrutare, dar sunt si firme care afiseaza joburile disponibile doar pe unul, asa ca asigura-te ca nu ai ratat nicio sansa. Inarmeaza-te cu rabdare si nu trimite CV-ul sau/ si scrisoare de intentie mecanic, ci in functie de ce cauta firma respectiva.

8. Apeleaza si la relatii sau cunostinte
Nu, asta nu inseamna ca te vei angaja pe pile. Atunci cand lucrezi un anumit timp intr-un domeniu ajungi sa colaborezi cu diverse persoane. Aflat in impas, nu este nimic rau in a intreba daca au nevoie sau nu de oameni noi pentru ca tu, spre deosebire de altii, te bucuri de mult mai mult credit din partea lor, tocmai prin prisma faptului ca ati mai lucrat impreuna. Orice angajator isi doreste un angajat priceput, in care poate avea incredere, iar in cazul acestor contacte capatate in timp lucrurile pot fi mult mai simple.

9. Accepta si joburile part-time sau pe cele temporare
Chiar daca nu sunt ceea ce iti doresti cu adevarat, ar fi bine sa tii cont ca ne aflam in plina criza economica, iar rata somajului creste simtitor. Asadar, acest tip de joburi nu iti ofera niciun fel de siguranta, insa iti dau detasarea atat de necesara intr-o astfel de perioada. Esti liber ca apoi, in paralel, sa iti cauti in continuare jobul perfect, stiind ca ai totusi o sursa de venit.

10. Gandeste-te la deschiderea unei afaceri proprii
Poate ca despartirea de ultimul tau loc de munca nu a fost tocmai placuta, insa ia in calcul si pornirea unei afaceri pe cont propriu. Ai studiile si experienta necesare? Cunosti si cativa oameni in domeniu care te-ar putea ajuta? Ai o viziune destul de larga asupra pietei sau a modalitatilor de promovare? Atunci ce mai astepti? A fi propriul tau sef este poate cel mai stimulant pentru ca lucrezi pentru tine si nu pentru altii, fara riscul de a fi dat afara, ci doar cu riscul de a nu castiga foarte bine in primele luni.

(Cateva dintre) Secretele unui interviu de angajare reusit

Succesul unui interviu se masoara in raport cu punctul de pornire si destinatia dorita. Traseul parcurs imbraca forme diferite pentru fiecare, in functie de cat de mult ne cunoastem, de scopul urmarit si de repede vrem sa-l atingem. Conteaza sa stim ce resurse avem, cat putem sa alocam in termeni de timp, energie, implicare. In egala masura, e foarte important sa intelegem daca suntem dispuse sa renuntam la siguranta si confortul pe care le pretuim la momentul prezent, pentru a putea ajunge mai departe.

de Amalia Picleanu Savinescu, specialistul 121 in cariera & comunicarea in business

Un interviu de angajare reusit poate fi obtinut prin respectarea unor reguli clasice, insa adevaratul succes depinde de intelegerea si personalizarea metodelor recomandate de specialisti.

Pregatirea interviului

Tinuta, vestimentatie si punctualitate

Iata o lista de control utila inaintea oricarui interviu :
1. Pregateste-ti din vreme imbracamintea.
2. Adopta un stil clar, simplu, fara zorzoane.
3. Asigura-te din timp ca hainele sunt in perfecta stare, curate si calcate.
4. Ai grija de aspectul tau: igiena, coafura, manichiura ingrijita, pantofii lustruiti.
5. Foloseste un deodorant discret si un parfum de buna calitate. Nu exagera cu mirosurile; intre un parfum indoielnic si simplul miros de sapun, alege sapunul.
6. Ordoneaza intr-o mapa toate materialele importante pentru interviu: CV, scrisoare de intentie, referinte, portofoliu de lucrari (unde este cazul)
7. Vizualizeaza harta locului unde se tine interviul. Asigura-te ca stii cum sa ajungi in timp util la intalnirea cu angajatorul. Punctualitatea este o forma de respect si un indicator al faptului ca esti suficient de motivata pentru jobul respectiv.
8. Afla numele si functia persoanei care te va intervieva.
9. Aduna suficiente informatii despre firma (internetul si presa de specialitate iti pot fi utile) 10. Analizeaza-ti punctele forte in raport cu postul si firma pentru care ai fost chemata la interviu.

Spontaneitatea necesita o pregatire temeinica
Dincolo de prima impresie pe care o vei face la interviu, pentru care lista de control de mai sus iti poate fi de folos, vei avea de sustinut o prezentare a propriei persoane. Intervievatorul va urmari in ce masura este potrivita pentru postul si pentru organizatia la care ai decis sa candidezi. Pentru a nu fi luata prin suprindere, fa-ti temele din vreme.

Iata cinci teme de gandire inainte de interviu:

Defineste-ti propria viziune despre ceea ce vrei sa obtii. Stabileste si vizualizeaza ce iti doresti in planul carierei, unde iti propui sa ajungi si in cat timp, care sunt pasii pe care ii consideri adecvati care sa te duca la destinatie.

Elaboreaza-ti un bilant personal
Capitalul de care dispui sunt cunostintele, calitatile si competentele acumulate. Analizeaza temeinic ceea ce stii sa faci, la ce nivel, pe ce se bazeaza succesul tau de pana acum si care sunt aspectele pe care stii ca ai putea sa le imbunatatesti. Cu alte cuvinte, intocmeste o lista de lucruri pe care le ai "de vanzare/ de inchiriat" pentru angajator.

Cine este potentialul tau angajator?
Compania cu care te vei intalni are o anumita structura, un istoric si o cultura proprie. Cat de multe stii despre cei pentru care s-ar putea sa ajungi sa lucrezi? Cu ce se ocupa? Cine sunt principalii concurenti? Care sunt furnizorii si clientii sai? Ce stii despre acestia? La ce proiecte lucreaza in prezent? Ce informatii exista in piata si in presa despre firma? Cum iti poti folosi cunostintele accumulate pentru a fi un candidat valoros pentru aceasta organizatie?

Valori si criterii de performanta
Analizeaza ce te defineste in plan profesional, care sunt standardele tale de munca si valorile care te reprezinta. Ce conteaza cel mai mult pentru tine: aspectul biroului, sediul, atmosfera, colegii, cariera, salariul, posibilitatea de a invata, un sef ingaduitor, ocazia de a calatori, programul de munca? Care sunt primele 3 criterii in raport cu care vei evalua organizatia? Care sunt lucrurile pe care nu le-ai accepta cu usurinta? Dar cele pe care nu le-ai accepta in nici un caz?

Castig reciproc
Pentru ca o relatie de munca sa fie de durata, este necesar ca ambele parti sa fie in castig. Raporteaza-te la intervievator ca la un partener de discutie/de afaceri, nu ca la un oponent sau concurent.
Daca vei parcurge toti pasii de mai sus, este foarte probabil sa poti raspunde cu naturalete si convingere oricaror intrebari adresate de intervievator. Raspunsurile tale vor include, cel putin, o parte dintre motivatiile tale "secrete". Dar fii o ascultatoare activa, nu te grabi cu raspunsul!

Derularea interviului

Mic extras din 'arsenalul' intervievatorilor

Iata cateva posibile intrebari in cadrul interviului:

De ce iti doresti acest job?
Este recomandat, in primul rand, sa pui in lumina aspectele pozitive care te-au indemnat sa candidezi la postul respectiv; in al doilea rand, evita sa pui accent pe aspectele mai putin placute ale muncii tale actuale.

De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?
Daca nu sunt deja precizate in anunt, descrie cateva dintre calitatile pe care le-ai identificat in bilantul tau de competente, care te-au ajutat sa obtii rezultate concrete in domenii care sunt similare cu cele presupuse de post. La acestea, poti adauga 3 calitati fundamentale pe care ar fi bine sa le aiba orice angajat: seriozitate, profesionalism, spirit de echipa.

Cu ce poti sa contribui la dezvoltarea companiei?
Acum este momentul sa pui in valoare rezultatele pe care le-ai obtinut in munca. Pastreaza o nota de modestie, prea plinul de sine nu face bine nimanui. Angajatorii nu cauta vedete, ci profesionisti care sa se integreze bine in echipa.

De ce vrei sa lucrezi in aceasta companie?
Acesta este momentul in care poti dovedi ca nu doar te-ai informat despre organizatie, ci ca ai facut si o analiza temeinica a compatibilitatii tale cu organizatia.

Tonul face muzica

Iata si cateva sugestii in ceea ce priveste conduita generala:

@ Zambeste si priveste-ti interlocutorul. Prezinta-te si spune ceva de genul: 'Ma bucur sa va cunosc'. Evita formulele pe care le folosesti cu prietenii tai. Adopta un stil politicos, conservativ. Pentru unii intervievatori, daca nu reusesti sa mentii contactul privirii, poate fi un semn negativ: poate ca ocolesti adevarul, ori iti cauti cuvintele, sau nu esti de incredere...

@ Adapteaza-te la comportamentul intervievatorului. Daca intervievatorul este formal, raspunde-i cu acelasi stil; daca este mai putin formal, incearca sa fii pe aceeasi directie cu el, insa ramai intr-o nota profesionala si politicoasa.

@ Respecta bunele maniere. Dupa salut, asteapta sa ti se ofere un loc, sau cere permisiunea pentru a face acest lucru, apoi multumeste. Nu manca, nu bea, nu mesteca guma si nu fuma si nici macar nu intreba daca este in regula sa faci oricare din aceste lucruri pe parcursul interviului. Dar, daca intervievatorul iti ofera cafea sau altceva de baut, poti sa accepti. Este mai bine sa refuzi politicos daca ti se ofera o gustare (daca nu cumva esti chiar la un pranz pentru interviu), pentru a evita sa scapi firmituri pe jos sau pe haine, sa fii surprinsa vorbind cu gura plina, sau orice altceva despre care stii ca trebuie sa ai grija atunci cand mananci.

@ Acorda atentie limbajului non-verbal. Daca nu stii cum sa iti asezi mainile, tine-le pe genunchi. Nu sta cu bratele incrucisate la piept, deoarece creeaza o bariera invizibila in comunicare.

@ Adreseaza intrebari pertinente. Foloseste intrebari de clarificare daca nu intelegi anumite aspecte pe durata interviului, dar pastreaza intrebarile menite sa iti completeze informatia pentru sfarsitul interviului. Evita sa pui intrebari doar pentru ca 'trebuie', ci abordeaza doar acele aspecte care sunt relevante pentru post.

@ In mod normal, vei negocia salariul si alte benficii in intalnirile ulterioare. Nu acorda prea multa atentie aspectului financiar, nu fi tu cea care aduce subiectul in discutie. Dar fii pregatita in orice moment cu un raspuns care sa lase loc pentru negociere.

Un ultim sfat, prietenesc
Toti intervievatorii, inclusiv cei foarte experimentati, sunt oameni obisnuiti, ca si tine; ei stiu ca este normal sa fii un pic emotionata. Totusi, incearca sa iti temperezi emotiile, nu te agita, nu te scuza, nu te foi...
In speranta ca ti-am fost de folos, iti urez mult succes!

Sursa: www.121.ro/unbt

Job Interviu în strainatate - Întrebari si raspunsuri


In acest videoclip veti gasi cele mai uzuale intrebari la interviul de angajare si raspunsurile recomandate sa le oferiti.  Succes J

Job Interviu "life" în Engleza


In acest videoclip veti gasi cele mai uzuale intrebari la interviul de angajare si raspunsurile recomandate sa le oferiti.  Succes J


Intrebari si raspunsuri la interviul de angajare in romana si engleza (partea a II a)


In acest videoclip veti gasi cele mai uzuale intrebari la interviul de angajare si raspunsurile recomandate sa le oferiti.  Succes J


Intrebari si raspunsuri la interviul de angajare in romana si engleza


In acest videoclip veti gasi cele mai uzuale intrebari la interviul de angajare si raspunsurile recomandate sa le oferiti.  Succes J


Tinerii şi mirajul primului job


Aşteptările financiare ale tinerilor cu privire la viitorul loc de muncă sunt departe de realitatea economică, arată o cercetare sociologică. Diferenţa majoră dintre promisiunile sistemului educaţional şi ce se întâmplă pe piaţa muncii îi demotivează pe tineri şi îi debusolează în carieră, arată acelaşi studiu.
 „Primul job trebuie să fie în domeniul studiilor pe care le-am finalizat, cu un salariu acceptabil şi condiţii de muncă decente şi ore suplimentare plătite dublu", spune Laura din Hunedoara. „Prin jobul pe care îl ai trebuie să-ţi împlineşti pregătirea, fiind de preferat să mai aştepţi decât să accepţi orice job deprofesionalizându-te", crede Daniela, care locuieşte în Prahova. „Salariul este factorul esenţial. Dacă ai salariul mare, le faci pe toate", spune cu convingere  Cătălin din Argeş.
Din Constanţa, Bogdan crede că „toţi ne-am dori ca prima slujbă să fie una cât mai uşoară şi cât mai bine plătită." Sunt câteva dintre răspunsurile tinerilor cu vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani, liceeni şi studenţi, intervievaţi în cadrul cercetării realizate de Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC).
Salariu, bonuri şi maşină de serviciu
Analiza calitativă a arătat că, în ceea ce priveşte intrarea pe piaţa muncii, majoritatea tinerilor, indiferent de regiunea în care locuiesc, îşi doresc să lucreze pentru a-şi asigura independenţa financiară. Aproape toţi vor să devină licenţiaţi într-un domeniu.Chiar şi aşa, majoritatea consideră că desfiinţarea şcolilor profesionale şi a celor de arte şi meserii limitează opţiunile de angajare, pentru că ofereau oportunitatea unei specializări timpurii şi intrarea pe piaţa muncii mai devreme. Văzut ca parte majoră a existenţei, în percepţia tinerilor, viitorul şi, în acelaşi timp, primul loc de muncă trebuie să asigure, în opinia lor, un salariu decent, bonuri de masă, telefon, maşină de serviciu şi plata orelor suplimentare.
Ana Maria Suciu, coordonator Dezvoltare Reţea la ANBCC, spune că cea mai importantă concluzie este slaba corelare dintre ceea ce sistemul educaţional oferă şi nevoile angajatorilor. „Efecte le sunt mult mai puternice asupra tinerilor fără studii universitare, însă toate categoriile de tineri se confruntă cu problema muncii în alte domenii decât cele în care au fost pregătiţi. Totul se traduce apoi în percepţii conform cărora şcoala nu este importantă, e bine să ai o diplomă în orice, pentru că oricum nu contează, ce ai învăţat în şcoală nu te ajută la locul de muncă", crede Suciu. 
Cum a fost realizat studiul?
Cercetarea a fost realizată de Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii societăţii civile de a promova iniţiative pentru incluziune socială" în mai, anul trecut. Au fost realizate 72 focus-grupuri cu tineri, câte două focus-grupuri la nivelul fiecărei reşedinţe din 36 de judeţe, în cele şapte regiuni de dezvoltare.
Au răspuns întrebărilor tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani, neangajaţi la momentul desfăşurării cercetării şi care nici n-au fost încadraţi în muncă anterior pentru o perioadă mai mare de şase luni, dar şi tineri cu vârsta cuprinsă între 23 şi 32 de ani, încadraţi în muncă prin contract de muncă sau convenţie civilă.

Vin la interviu doar dacă mă plătiţi! VEZI aberaţii din CV-uri

Angajatorii nu acordă mai mult de un minut pentru a citi un CV, dar în acel minut găsesc cele mai incredibile afirmaţii ale candidaţilor, potrivit unui studiu comandat de CareerBuilder.com.


Institutul de sondaje Harris Interactive le-a solicitat managerilor de recrutare din SUA să-şi amintească cele mai bizare afirmaţii pe care le-au întâlnit în CV-urile primite în acest an.
Dacă ar fi să-i credem pe aceştia pe cuvânt, unii candidaţi la joburile vacante sunt mai buni la "stand-up comedy" sau chiar nu vor să se angajeze. Lista celor mai mari aberaţii din CV-uri cuprinde următoarele „perle”:
- Vin la interviu doar dacă mă plătiţi, timpul meu e preţios;
- Atenţie, cum vă purtaţi cu mine, am fost arestat pentru agresiune împotriva unui fost şef;
- Cu cât mă plătiţi mai bine, cu atât muncesc mai mult, promit;
- Mă mişc bine la serviciu, ştiu să fac paşii de dans ai lui Michael Jackson;
- Suntem soţ şi soţie, nu muncim decât împreună, vă trimitem acest poem de dragoste;
- Am fost muşcată de un rechin, dar acum mă simt mai bine;
- Ai rata o asemenea ocazie să mă angajezi? Cu un CV ca ăsta? Eu zic că ar fi o greşeală;
- Sunt încântat de cravata pe care mi-am cumpărat-o recent, puteţi s-o vedeţi dacă mă chemaţi la interviu;
- Dacă aţi putea vorbi cu câinele meu, v-aţi da seama ce fel de persoană sunt...

luni, 29 august 2011

Cum recunoşti un şef de coşmar încă de la angajare

Un şef de coşmar te poate face să regreţi momentul în care te-ai angajat la firma respectivă. Dacă eşti suficient de atent la interviul de angajare, decizia va depinde doar de tine.

Cum arată un şef de coşmar? Tipologiile de manageri întâlnite în lumea filmului ne pot ajuta să ne facem o impresie, dacă nu l-am întâlnit deja în realitate, potrivit Mădălinei Antohe de la firma de training J’Info Training:
- Este arogant şi îşi acordă lui toate beneficiile, aşa cum face Dave Harken (Kevin Spacey) în filmul Horrible Bosses. El spulberă cu uşurinţă orice speranţă a angajaţilor săi şi, în loc să promoveze un subaltern, se promovează pe sine;
- Face abuz de control, aşa cum face Alonzo Harris (Denzel Washington) în Training Day. Pentru el este o obişnuinţă să spună mereu fiecărui membru al echipei ce să facă;
- Îşi ameninţă angajaţii că vor fi concediaţi sau că le va ruina cariera, aşa cum face Sandra Bullock în rolul lui Margaret Tate din The Proposal. Reuşeşte să transforme şi cea mai mică greşeală într-un eşec colosal, determinându-şi subalternii să lucreze într-un mediu mai mult decât ostil;
- Fură ideile subalternilor pentru a le prezenta apoi ca fiind ideile proprii. Asta îi face Katharine Parker (Sigourney Weaver) lui Tess McGill (Melanie Griffith) într-un film clasic, Working Girl.
Cum să-ţi dai seama la interviul de angajare că vei avea de-a face cu un astfel de manager? Sunt câteva semnale de alarmă care pot să te antenţioneze:
1. Te lasă să aştepţi înainte să înceapă interviul. Un şef de coşmar nu ţine cont, de regulă, de interesele celuilalt. Nu va fi foarte atent cu ora de începere a interviului şi nu-şi va cere scuze dacă te-a lăsat să aştepţi 15 minute înainte să apară. Posibil să şi vorbească la telefon în timpul interviului.
2. Vorbeşte în doi peri cu colegii. Dacă îşi tratează cu superioritate colegii din echipa de HR, poţi să fii sigur că vei avea parte de un comportamnet similar după angajare. Tonul iritat al vocii şi replicile tăioase sunt semne de care trebuie să ţii seama.
3. Nu te priveşte direct când îţi adresează întrebările. Pentru un astfel de şef, eşti doar un număr şi un nume într-o agendă. Va fi mai preocupat de datele din CV-ul tău decât de persoana ta. Tot ce vrea de la tine este să nu ieşi în evidenţă prin răspunsuri îndrăzneţe, să fii cât mai docil şi mai uşor de manevrat.
4. Are momente de sarcasm. Un şef de coşmar nu se poate abţine să nu-ţi demonstreze superioritatea sa în raport cu tine încă din timpul interviului. Va face cel puţin o remarcă lipsită de politeţe la adresa unui răspuns pe care îl dai. Gândeşte-te de două ori dacă vrei să fii umilit şi din postura de subaltern al lui sau mai bine îţi cauţi alt job şi alt manager.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cum-recunosti-un-sef-de-cosmar-inca-de-la-angajare_865537.html#ixzz1WPuBxbl2

duminică, 21 august 2011

Cauti un job? Vezi ce greseli trebuie sa eviti


Cand iti cauti un job, greselile gramaticale din CV si imbracamintea nepotrivita la interviu sunt factori care iti pot decide viitorul: insa mai exista unele "mutari" care te pot duce in sah-mat in fata angajatorului.

In ciuda crizei economice, e bine sa nu te descurajezi: destui angajatori au posturi deschise si sunt dispusi sa se uite si pe CV-urile necunoscutilor. Managerii buni stiu ca uneori, un profesionist pe care nu il cunosti poate valora de cinci ori mai mult decat o nepoata fara calificare.

Iata si o lista cu greseli care iti pot reduce la zero sansele de a obtine jobul visat:

Prea multe intrebari dintr-un foc

Cand esti sunat pentru a participa la un interviu, e bine sa nu incepi prin a intreba unde se afla locul de munca, cine e director si cat e salariul. Iinformatiile despre locul de munca se vor gasi cel mai probabil pe pagina de Internet a firmei, iar salariul se discuta la sfarsitul interviului.

Uiti cu cine ai interviul

Ai putea spune ca este o eroare de incepator, insa si profesionistii se pot gasi in situatia de a nu fi pe aceeasi lungime de unda cu angajatorul. Mai precis, daca ai un interviu la o companie mica non-profit, nu e cazul sa-i povestesti celui cu care ai interviul despre cat de bine te-ai simtit in corporatia internationala in care ai lucrat inainte, unde coordonai o echipa de peste 20 de persoane. S-ar putea sa creada ca nu poti fi fericit intr-un colectiv mai restrans.

Iti este teama

Teama iti poate anula ratiunea, dar si sansele sa obtii un job mai bun. Daca ai doua oferte pentru un job, iar unul dintre angajatori se arata foarte fericit sa te primeasca in echipa, insa celalalt spune ca se mai gandeste doua zile, ofera-i timp de gandire. Nu te grabi sa iei primul post care iti iese in cale, doar pentru ca iti este teama de un refuz: s-ar putea sa ajungi sa nu te satisfaca primul post obtinut.

Te descurajezi usor

Managerii nu sunt altceva decat oameni, iar oamenii fac greseli - e o idee pe care trebuie sa o tii minte, cand cauti un job. Daca ajungi la un interviu programat si angajatorul a uitat de tine sau nu mai are timp, e cazul sa nu te descurajezi si sa reprogramezi interviul. Demonstrezi astfel ca esti un tip care nu se lasa usor descurajat, chiar daca sunt probleme.

Nu asculti cu atentie ce spune angajatorul

Un candidat care pare potrivit pentru un job va primi, de cele mai multe ori, o sarcina de indeplinit dupa primul interviu: daca reuseste sa o indeplineasca, poate obtine jobul. Insa aceasta sarcina are de a face de multe ori cu ce s-a intamplat in timpul primului interviu. Daca angajatorul iti povesteste despre problemele cu care se confrunta compania si cauta moduri prin care sa le rezolve, e cazul sa asculti cu atentie si sa dovedesti ca ai inteles ceva. Un simplu e-mail in care multumesti pentru interviu e o eroare care te poate costa jobul.

Nu vorbesti cu cine trebuie din companie

Daca tintesti un post care nu are legatura cu retail-ul, nu are rost sa vorbesti cu directorul de vanzari dintr-o companie, chiar daca este singurul disponibil la un moment dat. Intotdeauna trebuie sa apelezi la departamentul de resurse umane sau la managerul care se ocupa de angajari - altfel, te poti trezi ca CV-ul tau este aruncat la gunoi inainte sa ajunga la cine trebuie.

Nu te opri la bani

Daca un angajator iti face o oferta de salariu inainte de interviu, iar oferta este putin sub asteptarile tale, nu e cazul sa renunti la interviu. Te poti duce oricum la intreviu, iar in urma discutiilor poti incerca sa-ti negociezi salariul, eventual sa obtii diverse beneficii in locul banilor. Nu uita ca, in urma performantei pe care o ai in companie, poti primi foarte rapid mariri de salariu.

Nu te duce la interviu, daca nu te intereseaza jobul

De multe ori, in incercarea de a obtine un job, uiti ca succesul tau in cariera este determinat si de compatibilitatea cu locul de munca si compania respectiva. Daca nu te intereseaza un job, nu te duce la interviu. Angajatorul isi va da seama de asta imediat.

Cum sa treceti cu bine de testele de recrutare

Utilizate de catre recrutori, testele de recrutare sunt menite sa evalueze anumite abilitati ale candidatului, cum ar fi logica, capacitatea de reactie.
In timpul procesului de recrutare, candidatii sunt adesea intimidati de aceste teste de recrutare, care nu sunt neaparat dificile. Acesta este motivul pentru care ar fi bine sa cunoasteti astfel de teste, reusind sa treceti mai usor peste aceasta etapa a procesului de angajare.

Secretul pentru a trece cu bine un test de recrutare este pregatirea. Cu cat va antrenati mai mult, cu atat scad sansele sa va panicati in momentul in care sunteti in fata angajatorului si primiti un astfel de test. Aceste teste de recrutare pot fi folosite la inceputul procesului de recrutare sau un timpul selectiei. Exista cazuri cand rezultatele testelor de recrutare sunt analizate impreuna cu angajatorul in timpul interviului de angajare.
Testele de recrutare pot fi: teste de aptitudine, care evalueaza competentele intelectuale si emotionale, teste de cunostinte, care masoara cunostintele voastre intr-un anumit domeniu, teste de personalitate, care ajuta la identificarea abilitatilor voastre. In momentul in care sunteti anuntati ca veti fi supus unui teste de recrutare, nu ezitati sa intrebati angajatorul ce tip de test va urma sa rezolvati, pentru a putea sa va pregatiti.
Oricare ar fi tipul de test de recrutare trebuie sa ramaneti calmi si concentrati. In momentul in care ati fost chemati la un interviu si ati fost anuntati ca veti sustine un test de recrutare, trebuie sa aveti incredere in voi insa nu trebuie sa exagerati. Excesul de incredere va favoriza lipsa voastra de concentrare ceea ce ar putea conduce la pierderea job-ului respectiv.
Aceste teste de recrutare sunt importante atat pentru angajator, cat si pentru candidati. Testele de recrutare va ajuta sa evitati sa acceptati un job pentru care nu aveti calitatile necesare iar adevaratele voastre calitati nu pot fi puse in valoare.

sâmbătă, 6 august 2011

Cum sa scrii un Curriculum Vitae (CV)

CV-ul (“resume” in engleza Americana) are rolul de a te prezenta cuiva care nu te cunoaste si care are oricum foarte putin timp sa te cunoasca. CV-ul ar trebui sa te prezinte in cea mai buna lumina posibila, intr-o maniera cat mai concisa si bine structurata.
Exista foarte multe ghiduri pentru scrierea CV-ului pe net care iti vor explica cele mai mici detalii. Insa, de obicei, problema lor este tocmai ca atunci cand e vorba de detalii, ajung sa se contrazica. Tocmai din cauza asta am decis sa punem cap la cap un numar de principii general valabile care sa poata fi folosite indiferent de particularitatile CV-ului tau. In mod normal, un CV folosit pentru a aplica la un job nu ar trebui sa depaseasca formatul A4. In cazul in care CV-ul este folosit in scopuri academice, el poate depasi un A4 doar in conditiile in care folosesti acest spatiu in plus pentru a descrie activitatile academice (de ex. conferinte, lucrari publicate etc). Un CV bine scris trebuie sa arate mai intai ceea ce este important pentru cititor si sa contina toate informatiile relevante. Din acest motiv, sfatul nostru este sa-ti actualizezi CV-ul in functie de obiectiv – n-ar fi rau sa ai un CV special pentru job-uri si altul pentru a aplica la conferinte studentesti, de exemplu.

Tipareste CV-ul pe o foaie A4, la fel cum ar trebui sa faci si cu scrisoarea de intentie. Foarte important: SA NU TRIMITI NICIODATA UN CV FARA O
SCRISOARE DE INTENTIE! Daca anuntul job-ului sau bursei pentru care aplici nu cere o scrisoare de intentie, ar trebui sa scrii una oricum! Scrisoarea de intentie prezinta CV-ul tau intervievatorului si subliniaza anumite parti ale experientei tale care pot fi importante pentru cititor insa pe care acesta le-ar putea omite la o citire fugara a CV-ului
Ca sa arate cat mai profesionist, sfatul nostru este sa folosesti unul din formatele predefinite in Word, asta daca nu esti cu adevarat priceput la design si te simti in stare sa-ti definesti tu un template care sa arate mai bine si sa fie mai usor de citit.

DETALII PERSONALE – aici ar trebui sa incluzi data de nastere, o adresa la care sa poti fi contactat, adresa de email, numar de telefon si nationalitate. In cazul in care ai o adresa permanenta si una de studii, ar trebui sa le incluzi pe amandoua si sa specifici care este perioada in care poti fi gasit la fiecare adresa (de ex, Oct – Iun la adresa de studiu si Iul – Sep la adresa permanenta). Detaliile personale pot fi scrise cu un font mai mic decat restul documentului daca vrei sa mai economisesti spatiu. Ele nu sunt in atentia cititorului – e putin probabil sa convingi pe cineva sa te angajeze doar pentru ca ai o adresa de email interesanta. Daca CV-ul tau este convingator, atunci cel care-l citeste va fi atent si la detaliile personale pentru a te contacta. Detaliile personale sunt importante, insa nu sunt primul lucru la care un angajator se uita. Ar trebui sa-ti scrii numele cu un font mai mare decat restul textului in asa fel in cat cel care citeste sa aiba idee despre cine este vorba. Daca ai nevoie de spatiu, poti sa stergi linia pe care scrie “CV” sau “Curricullum Vitae”. Pana la urma, daca ai facut o treaba buna cu redactarea, ar trebui sa fie evident ca e vorba de un CV, asa ca nu e neaparat nevoie sa scrii asta.
OBIECTIV – este o fraza concise in care explici concret ce vrei sa faci. Nu ar fi rau ca obiectivul tau sa se potriveasca cu job-ului sau bursa pentru care aplici. N-ar trebui sa limitezi prea mult obiectivul (de genul “vreau aceasta bursa”), ci mai degraba sa aiba o nota generala si pe termen mai lung (ex “sa urmez o cariera in domeniul ..” in care este oferita bursa). Daca aplici pentru un job, poti sa fii mai specific “sa obtin o pozitie in… unde sa-mi pot folosi aptitudinile… etc”. Poti sa scrii in cateva randuri detaliile, dar nu uita ca trebuie sa arati ce valoare poti sa aduci tu pentru compania respective, mai mult decat ce poate face compania pentru tine. Nu e usor sa scrii un obiectiv bun.. asa ca n-ar fi rau sa nu te grabesti ca sa fii sigur ca rezultatul este adecvat.

EDUCATIE - Acuma, tu, ca si vizitator al site-ului nostru, esti cine credem noi ca esti – adica un student sau o persoana care doar ce-a terminat facultatea, ar trebui sa-ti incepi CV-ul cu partea de educatie. Cel mai probabil la varsta asta, educatia este cel mai important atu al tau. Sugestia noastra ar fi sa-ti expui realizarile din domeniul educatiei in ordine inversa a realizarii lor avand in vedere ca cel mai probabil este mai important master-ul pe care doar ce l-ai terminat in comparatie cu liceul pe care probabil ca l-ai facut in orasul tau natal. Indiferent de ordinea pe care o alegi, e important sa pastrezi aceeasi abordare pe tot cuprinsul CV-ului. Incearca sa explicit toate realizarile tale scolare: note (nu uita sa scrii si care este scala de notare, in cazul in care ea este diferita de cea cu care este obisnuit cititorul), pe ce loc ai fost (in procente – ex. top 5%), titlul lucrarii tale de licenta, cand estimezi terminarea facultatii in cazul in care consideri ca asta ar fi important. Nu e obligatoriu sa scrii in CV toate aceste detalii, ci mai degraba pe acelea care te pun intr-o lumina cat mai buna. Daca nu esti in cei mai buni 20% din anul tau, atunci poate nu e cel mai bine sa scrii asta.. Daca totusi ai note bune si universitatea la care esti are un renume bun, ar trebui sa te concentrezi asupra acestor aspecte. In orice caz, nu-ti prezenta rezultatele ca fiind mai bune decat sunt ele in realitate – nu stii niciodata cum iti este verificat CV-ul si orice informatie care este infirmata iti va anula credibilitatea intregului CV. In special pentru universitatile din vest, a minti in CV este o practica foarte grava.

PREMII PRIMITE – ar trebui sa adaugi sectiunea asta imediat dupa educatie in asa fel incat sa subliniezi realizarile pe care le-ai avut. O alta solutie ar fi sa incluzi partea de premii in sectiunea de educatie, doar ca in felul asta informatia este ceva mai greu de citit si de inteles – de regula cititorul vrea sa inteleaga din partea de educatie care sunt scolile la care ai fost si cam ce note ai avut, fara sa caute sa inteleaga toate detaliile experientei tale scolare. Totusi, aceste detalii sunt importante. Din cauza asta noi iti recomandam sa-ti creezi o sectiune speciala in care sa scrii toate bursele pe care le-ai avut, stagiile din strainatate, premii la diverse concursuri precum si alte distinctii pe care le-ai primit. Aici ar trebui sa scrii ceva mai multe detalii – numele premiului, data la care ai primit premiul respective, locul, numele institutiei sau organizatiei de la care ai primit premium. Pentru o bursa in afara, scrie perioada pentru care ti s-a oferit bursa, numele universitatii, departamentul, materiile pe care le-ai studiat – ex management – numele bursei precum si numele organizatiei care ti-a oferit bursa, in cazul in care este diferita de universitatea la care ai studiat.
EXPERIENTA - aici ar trebui sa incluzi si stagiile de practica pe care le-ai avut. Nu trebuie sa-ti fie rusine cu ce ai facut si nu incerca sa diminuezi importanta realizarilor tale. Nimeni nu se asteapta sa fi inceput o afacere de cateva milioane de dolari daca esti inca student – desi n-ar fi rau sa fie asa! :) Cel mai important lucru in sectiunea asta este sa demonstrezi progresul pe care l-ai facut. Trebuie sa arati ce ai imbunatatit, unde, cat de mult si ce resposabilitati ai avut. Ideea este ca atunci cand aplici pentru un job, trebuie sa arati ce potential de crestere ai. Asta inseamna ca in trecut ai demonstrat capacitate de crestere de la un job la altul si ca mai ales la ultimul tau job te-ai descurcat asa de bine incat e evident ca esti gata pentru mai multe responsabilitati – cum ar fi cele de la job-ul pentru care aplici acum. Rezultatul final ar trebui sa te arate ca un leader, o persoana cu initiativa si creativitate – nu uita ca trebuie sa-ti convingi cititorul ca tu esti cea mai potrivita persoana pentru job-ul respectiv.

ACTIVITATI EXTRA-CURRICULARE – daca scrii un CV business si nu unul academic, aici ar trebui sa scrii conferintele si alte activitati in afara facultatii la care ai participat si pe care inca nu le-ai trecut in CV. Sectiunea asta este foarte buna pentru a te ajuta sa te prezinti ca un leader, o persoana cu initiativa, nu doar un tocilar cu note bune.

LIMBI STRAINE - scrie aici toate limbile straine pe care le stii explicand cu un singur cuvant nivelul cunostiintelor tale (de ex: fluent, avansat, mediu, incepator). Daca ai obtinul diverse certificate pt limbi straine (de ex. TOEFL) este important sa le scrii in CV alaturi de data obtinerii lor si de scor.

ABILITATI COMPUTER – scrie tot ce stii sa faci: browsere internet, programe de editare text, programe grafice etc. Nu trebuie neaparat sa stii C++ decat poate daca aplici pentru un job de programator. Daca ai vreun certificat care sa ateste cat de priceput esti, scrie-l aici.

HOBBY-URI – adauga si sectiunea asta daca mai ai loc un CV. In general dau bine si arata ca nu esti doar un workaholic fara viata ci esti o persoana normala. Nu trebuie neaparat sa ai o colectie de 20,000 de timbre, poti scrie ca-ti place sa citesti sau sa faci excursii la munte.

Poti sa adaugi si alte sectiuni daca ti se par necesare. In unele CV-uri, de exemplu, exista o rubrica de sumar in care sunt aduse in fata lucrurile pe care autorul le considera ca fiind cele mai importante in CV. Poti sa adaugi si o sectiune de referinte in care poti sa scrii datele de contact ale persoanelor care sunt gata sa te recomande.

Succes :)

Cum sa scrii o scrisoare de intentie

Scrisoarea de intentie este documentul care-ti insoteste CV-ul atunci cand aplici pentru un loc de munca. Pentru dosarele academice scrisoarea de intentie poarta denumirea de “declaratie de intentie” si urmeaza anumite reguli un pic diferite. Scrisoarea de intentie este scurta (200-250 de cuvinte) si are o structura destul de rigida, urmand layout-ul unei scrisori. Obiectivul ei este de a prezenta CV-ul, de a atrage atentia asupra unor aspecte ale activitatii tale care te pot ajuta in procesul de angajare sau admitere si care nu sunt puse in cea mai buna lumina in CV. Pe scurt, rolul ei este de a raspunde la urmatoarea intrebare a intervievatorului: “De ce sa angajez aceasta persoana?”.

Paginatie.
Design-ul unei scrisori de intentie este acela al unei scrisori: adresa ta si datele de contact sunt sub numele tau in coltul din dreapta sus al paginii. Sub ele, aliniate la stanga scrie numele, functia, organizatia si adresa persoanei careia ii scrii. E mai bine daca stii numele persoanei care va citi scrisoarea ta. In cazul asta poti sa i te adresezi direct. In cazul in care nu stii numele, un email sau un pic de sapat pe net sau un telefon ar putea sa te ajute sa afli acel nume, in cazul in care nu este mentionat in anuntul oficial. Sub adresa destinatarului, insa aliniat la dreapta, scrie data la care trimiti scrisoarea. E bines a scrii numele lunii si sa folosesti 4 cifre pentru an. Eventual poti sa pui in fata datei si localitatea – de exemplu: Bucurest, 26 septembrie 2008.

Daca stii numele destinatarului, incepe cu Stimate Dl. (domnule), Dna. (doamna), Dr. (doctor), urmat de numele de familie al destinatarului, urmat de virgule. In acest caz ar trebui sa termini scrisoarea cu fraza “Cu respect”. Daca nu stii numele, incepe cu “Stimate Domn” sau “Stimata Doamna” si incheie cu “Cu consideratie”. Nu incepe urmatorul paragraf cu litera mare pentru ca, de fapt, urmeaza dupa virgule.
Structura.
Ideal ar fi ca o scrisoare de intentie sa nu aiba mai mult de patru paragrafe. Obiectivul primului paragraph este sa explice pentru ce pozitie aplici si cum ai auzit de acea oportunitate. Ultimul ar trebui sa scoata explice care este disponibilitatea ta pentru un interviu sugerand in mod clar pasii urmatori ai aplicatiei tale.

Al doilea paragraf ar trebui sa enunte abilitatile si calificarile tale care te fac persoana potrivita pentru pozitia la care ai aplicat. Citeste cu atentie anuntul, identifica cerintele si vezi cum se potrivesc aptitudinile tale cu cele cerute. Nu te limita doar la a spune ca ai anumite calitati. Demonstreaza-le. Ideal ar fi sa incepi de la experienta ta sis a arati cum ai dezvoltat acele calitati. La fel ca si in cazul CV-ului, rezultatele trebuie sa te arate ca o persoana independenta, creative care ia initiativa si care poate face fata responsabilitatilor, dincolo de anumite lucruri specifice care sunt cerute in acel job. Pe scurt, paragraful acesta ar trebui sa arate de ce esti persoana potrivita pentru acel job.

Al treilea paragraf ar trebui sa arate de ce vrei acel job. Ar trebui sa scoti in evidenta interesul tau pentru aptitudinile si cunostiintele pe care o sa le capeti daca primesti acel job. Impresia pe care trebuie sa o lasi este aceea ca vei avea o contributie la activitatile companiei respective si ca in acelasi timp o sa-ti placa ceea ce faci.

Dupa cel de-al patrulea paragraf lasa un spatiu liber, la fel cum ai facut si la inceput, dupa fraza “Stimate …”. Scrie formula adecvata de incheiere, dupa cum am explicat mai sus. Nu uita sa lasi un spatiu gol intre incheiere si numele tau si sa semnezi scrisoarea.

Documente.

In mod normal, acest gen de scrisori ar trebui sa specifice daca alaturi de ele ai inclus si alte documente. Pur si simplu mentioneaza “documente” sau scrie “curriculum vitae” la sfarsitul paginii.

Tipareste scrisoarea pe o pagina A4 alba la fel ca sic ea pe care a fost tiparit CV-ul si pune-le impreuna intr-un plic A4 de aceeasi culoare. Daca trimit dosarele pe email, ar fi bine sa ceri o confirmare de primire. Asteapta vreo 2 saptamani din ziua in care le-ai trimis sau dupa deadline inainte de a contacta destinatarul – asta daca n-ai primit niciun raspuns, evident.

Succes :)

Cum sa te pregatesti pentru un interviu

Chiar daca aplici pentru un job sau pentru o bursa, interviul intervine in process. Interviurile pentru bursa sunt incluse in procesul de aplicare pentru programele administrate de Fundatia Soros si sunt folosite de majoritatea universitatilor americane atat la nivel universitar cat si post-universitar.
Despre ce este interviul? Faptul ca esti invitat la un interviu inseamna ca arati bine “pe hartie” si ca ai trecut cu bine de prima parte a procesului de aplicare. Asta inseamna in acelasi timp ca esti intr-un punct critic. A rata interviul inseamna ca nu mergi mai departe in procesul de aplicare, indiferent cat de bune sunt “hartiile” pe care le-ai trimis. Din cauza asta TREBUIE INTOTDEAUNA SA TE PREGATESTI pentru un interviu. Inainte de a merge mai departe, trebuie sa ai in vedere ca recomandarile de mai jos se aplica atat pentru interviuri de job cat si pentru interviuri de burse.
Daca aplici pentru un job, trebuie sa te astepti la un interviu in cazul in care dosarul tau trezeste interesul angajatorului. In cazul unei burse de studio, existenta unui interviu este specificata in dosarul de aplicare. Ceea ce urmeaza mai jos se refera la ce ar trebui sa faci in cazul in care primesti o invitatie la un interviu, atat inainte de interviu, cat si in timpul si dupa terminarea interviului.

INAINTE DE INTERVIU

Pregatirea inainte de interviu ESTE OBLIGATORIE. Inainte sa intri in camera in care se tine interviul trebuie sa stii foarte bine toate detaliile programului pentru care aplici, intrebarile la care te poti astepta, cat timp va dura interviul samd.
Chiar daca interviul este un test si prin urmare trebuie sa te pregatesti, nu trebuie totusi sa te astepti la Inchizitie :) Obiectivul unui interviu in Vest este sa te puna in cea mai buna lumina posibila. Intervievatorul vrea sa-si faca o impresie despre ce fel de persoana esti, sa-ti completeze imagine ape care si-a facut-o analizandu-ti dosarul. Prin urmare, te poti astepta la o atmosfera serioasa insa totusi relaxanta in care tu vei vorbi cel mai mult.

Inainte de toate, incearca sa citesti cat mai mult despre compania/bursa pentru care aplici. Daca n-ai facut inca asta, ar fi cazul sa incepi. Daca e vorba de o companie, afla exact cu ce se ocupa, daca au success sau nu, care este pozitia lor pe piata, ce cred altii despre cultura lor, in ce consta job-ul pentru care aplici, cum arata o zi obisnuita samd. Daca este o bursa, verifica ce materii o sa studiezi, cate materii sunt, cata libertate o sa ai sa-ti alegi materiile, cum vei fi evaluat, ce profesori sunt, care este marimea departamentului, facilitate de cazare, activiati extra-curiculare samd. Pe scurt, incearca sa-ti faci o imagine cat mai exacta despre job-ul sau bursa pentru care aplici. Scrie-ti tot ce te intereseaza, ce nu este clar sau ce ti-ar place sa afli. In timpul interviului exista aproape intotdeauna timp suficient pentru ca si tu sa pui intrebari.

In al doilea rand, citeste de mai multe ori anuntul. Examineaza cerintele, gandeste-te la motivele si exemplele care pot demonstra ca tu corespunzi cerintelor. Cel mai probabil vei primi intrebari legat de asta in timpul interviului. Atentie: nu exagera! o sa pari supra-calificat, si nu minti: poate suna paranoic, dar nu poti sa stii niciodata cum vor putea sa verifice ceea ce le-ai spus. Citeste anuntul: ce te face potrivit(a) pentru job-ul sau programul respectiv? Asta e o alta intrebare la care te poti astepta :) La unele interviuri, intrebarea o sa fie mai directa: de ce esti cel mai bun om pentru acel job? Ar fi bine sa ai deja raspunsul pregatit la intrebarea asta. Si fii convins(a) ca esti persoana cea mai buna pentru job: o sa fie vizibil pe parcursul interviului and o sa-ti creasca sansele. Atentie: exista tot timpul o limita intre incredere si aroganta.

In al treilea rand, incearca sa afli cat va dura interviul, cine va fi intervievatorul si, daca e posibil, care sunt subiectele cele mai interesante pentru intervievator si care cel mai probabil o sa apara pe parcursul interviului. Desigur, e mai usor sa afli toate astea daca primesti o invitatie telefonica la interviu, dar mai sunt si alte optiuni: poti sa cauti pe site-ul companiei sau poti sa cauti alte persoane care au mai fost la interviu.

In al patrulea rand, sunt cateva intrebari comune care apar aproape in fiecare interviu. Pregateste-ti raspunsurile si eventual verifica-le cu un prieten. Fiecare interviu are intrebarile lui specifice, dar sunt unele care apar destul de frecvent:

1. De ce esti bun pentru… Ce te recomanda pentru… ?
2. Da-ne 1-3 exemple de calitati/defecte personale
3. De ce ai aplicat pentru acest program/job?
4. In ce fel consideri ca indeplinesti conditiile pentru… ?
5. Cum iti vezi cariera peste 5 ani ? Care este planul tau?
6. Da-ne un exemplu cand ai dovedid ca esti un leader/persoana inovatoare/persoana cu initiativa.
7. Nu crezi ca esti prea tanar(a)/batran(a) pentru…. ?
8. In ce fel corespunde experienta ta cu….?
9. Pentru un interviu de bursa: Cum vei folosi mai tarziu ceea ce ai invatat?
10. Cum corespunde aceasta bursa planurilor tale de viitor?

Suntem siguri ca te poti gandi si tu la alte intrebari mai specifice si mai adecvate situatiei care vor aparea in timpul interviului. Gaseste raspunsuri si la astea. Cand ai terminat de gasit toate raspunsurile, exerseaza de cateva ori. Dupa asta, gaseste-ti un prieten care sa joace rolul intervievatorului. Incearca sa faci asta intr-o atmosfera cat mai apropiata celei in care se va desfasura interviul propriu-zis si, evident, in limba in care se va desfasura interviul.
Cateva sfaturi legat de intrebarile de mai sus:

1. Fa o legatura intre cerintele postului si background-ul tau care sa arate in ce fel experienta ta si cunostiintele tale o sa-ti fie de ajutor in cadrul job-ului respectiv. Intervievatorii asteapta sa vada progress de la un proiect la altul din experienta ta in asa fel incat sa fie convinsi ca ai potential de crestere. Ai grija sa le dai suficiente exemple care sa demonstreze asta.

2. Enumera acele calitati pe care le consideri importante pentru job-ul respectiv

3. In timp ce defectele trebuie sa arate a defecte nu strica sa sugerezi ca au potential sa devina ceva pozitiv in viitor. De exemplu: incapatanarea este ceva rau, insa perseverenta este ceva bun. Trupele de gherila intr-un razboi sunt fie partizani, fie teroristi. Genul asta de abordare ar trebui sa te ajute sa-ti prezinti defectele intr-o lumina relative pozitiva.

4. In general, ceea ce te face potrivit sunt experienta, cunostiintele si interesele tale care ar fi bine sa se potriveasca cu cerintele job-ului sau programului. In plus, caracteristicile tale personale si felul tau de a fi te pot face un candidat potrivit.

IN TIMPUL INTERVIULUI

In seara dinaintea interviului mergi pana la locul la care se va tine interviul, mai ales daca este un drum pe care nu il faci in mod normal. Vezi ce mijloace de transport trebuie sa folosesti si cat timp dureaza sa ajungi acolo – eventual mai lasa-ti ceva timp de rezerva. Una din cele mai proaste situatii este sa intarzii la interviu. Mai bine sa ajungi mai devreme si sa astepti decat sa intarzii.

In ziua interviului ia cu tine o copie a dosarului cu care ai aplicat si un CV actualizat. Intervievatorul probabil ca nu va accepta documente noi si va avea si el acele documente, dar nu se stie niciodata cand mai e nevoie de un document in timpul discutiei.

IMBRACA-TE FORMAL. Chiar daca esti unul dintre acei programatori norocosi a caror imbracaminte nu conteaza, incearca sa te imbraci cu un costum la interviu sau macar niste pantaloni si un sacou. Evident si cu o camasa si cravata. In multe cazuri, intervievatorul va fi imbracat mai putin formal decat tine. Asta nu conteaza. Tu esti persoana care incearca sa creeze o impresie buna. Daca ti se pare ca arati prea “intepat” descheie-ti nasturii de la sacou in timpul interviului, dar ai grija cum arati si cum stai in timpul interviului.

Discutia va incepe de cele mai multe ori cu ceva colocvial in asa fel incat sa se destinda atmosfera sis a mai elimine din stresul interviului. Zambeste cand intri si in timp ce saluti persoana cu care vei avea interviul. Intrebarile serioase vor incepe in curand. Spre sfarsitul interviului vei fi probabil intrebat daca ai intrebari. Tine minte intrebarile pe care le-ai pregatit deja de-acasa. La sfarsit de tot, poti sa ceri feedback legat de felul in care te-ai comportat la acel interviu. Nu doar pentru ca da bine, ci pentru ca ar fi bine sa stii cum te-ai descurcat. Nu te astepta sa primesti un raspuns legat de deznodamantul interviului. In mod normal, un intervievator experimentat nu-ti va da un raspuns pe loc. De regula, sunt mai multe interviuri si din cauza asta decizia nu este luata decat la sfarsit. Indiferent de parerea ta, ramai politicos, relaxat si increzator. Impresia ta nu coincide neaparat cu parerea persoanei care te-a intervievat, asa ca e bine sa-ti aperi sansele pana la sfarsit.

Iata cateva sfaturi pentru interviu:

1. incearca sa nu domini discutia vorbind prea mult sau prea tare. Lasa-l pe intervievator sa aiba initiativa, insa atunci cand vorbesti ai grija ca raspunsurile tale sa fie elocvente. In plus, ai grija ca miscarile corpului sa nu fie prea dominante.

2. nu-ti critica prietenii, colegii, competitorii, profesorii etc. Motivul pentru care trebuie sa primesti job-ul sau bursa este acela ca tu esti persoana potrivita, nu pentru ca ceilalti nu sunt potriviti. A-i critica pe altii iti diminueaza credibilitatea: ce te va opri sa critici si acel job/bursa dupa ceva timp?

3. nu aduce in discutie aspectele financiare. In cazul unei burse de studio, sumele sunt fixe si sunt clar specificate de la inceput, nefiind nimic de negociat. La un job, nu fii primul care sa vorbeasca despre salarii chiar daca esti indemnat sa o faci. Evita raspunsul politicos si incearca sa afli cat considera angajatorul ca meriti sa ti se ofere. Daca ceri prea putin s-ar putea sa fii platit sub potentialul tau. Daca ceri prea mult, s-ar putea sa nu primesti job-ul.

4. daca nu este vorba de o bursa pentru minoritati sau pentru persoane cu dizabilitati, nu aduce aspectele personale in discutie. Pentru intervievator este mai putin important unde dormi si e mult mai important ce stii si ce poti sa faci.

In unele cazuri, interviul va fi foarte diferit de ce ti-ai imaginat. Asta se intampla mai ales la interviurile pentru locuri de munca si se manifesta in doua directii. Fie intervievatorul sta linistit si iti spune: povesteste-mi despre tine, dupa care nu mai zice nimic 30 minute; fie este foarte insistent si exercita multa presiune, nelasandu-te sa raspunzi sau chiar fiind nepoliticos si arogant. Speram sa nu ti se intample asta niciodata. Totusi, si intervievatorii sunt oameni, si uneori nu fac o treaba perfecta. In alte situatii, ei pot crede ca isi creaza o imagine mai buna daca se comporta in acest fel. Sau, este posibil, ca job-ul pentru care aplici sa ceara o persoana care rezista la acest gen de presiune si totul este, de fapt, un test prin care tu sa demonstrezi cat rezisti. Indiferent de situatie, pastreaza-ti calmul si nu uita ca te-ai pregatit deja foarte bine pentru interviu si stii ce ai de facut. Scoate in fata ceea ce te face persoana potrivita pentru job, exprima-ti calitatile, experienta, cunostiintele si da cat mai multe exemple. Fii politicos si marcheaza terminarea raspunsurilor. Daca este un test, in felul asta o sa-l treci. Daca intervievatorul este doar un nesimtit, atunci intreaba-te daca asta e o companie pentru care vrei sa lucrezi :) Pana la urma, tu esti bun si daca job-ul asta nu este sansa vietii tale, o sa-ti gasesti altceva mai bun in alta parte. Dar lasa gandurile astea pentru orele de dupa interviu; in timpul interviului trebuie sa dai ce ai mai bun, sa fii politicos si relaxat. Si, pana la urma, astea sunt situatiile de care speram sa nu te lovesti niciodata.

DUPA INTERVIU

Daca ai adresa de email a intervievatorului, scrie-i un email de multumire. In felul asta:
1. ii multumesti pentru timpul acordat si pentru discutia interesanta
2. ii aduci aminte de tine mai bine decat ceilalti 20 de oameni care au fost la interviu
3. scoti in evidenta acele lucruri care desi au fost mentionate in timpul interviului nu au fost in centrul discutiei, insa care constituie un avantaj pentru tine. Totusi, incearca sa nu aduci in email argumente noi care nu au fost discutate pentru ca o sa para inventate.
4. subliniezi cele mai importante elemente ale dosarului tau care conteaza pentru job-ul respectiv

Ar trebui sa faci asta exact in ziua interviului, in aproximativ 3-4 paragrafe.

Interviul nu e o situatie atat de stresata, mai ales daca ai experienta. Din cauza asta, pregatirea dinainte este esentiala, asa ca fa-o cu atentie pentru ca urmatorul interviu iti poate schimba viata.

Succes :)

Tipuri de interviuri de job

Desi te-ai dus pana acum la o multime de interviuri tot ai emotii? Tot nu stii cu ce ar trebui sa vii de acasa? Inca nu stii la ce sa te astepti atunci cand te duci la un interviu?

Tot ceea ce trebuie sa stim despre interviurile pentru joburi este ca trebuie sa ne potrivim. Atat companiile cat si cei care vaneaza joburi doresc sa vada daca se potrivesc unii cu ceilalti.

Vanatorii de joburi pot sa se astepte practic la doua tipuri de interviu. Atunci cand stilurile difera, este necesar ca cei care se afla in cautarea unui job sa faca si inainte si dupa interviu daca vor sa castige.

Iata cateva aspecte pe care noi le-am pregatit legate de un interviu:
Intai aspectele obisnuite care se discuta la un interviu, apoi cele doua tipuri de interviu discutate pe scurt.

Aspecte comune:

  • Pregatire si documentare: vanatorii de joburi trebuie sa isi petreaca o parte din timp inainte de interviu cautand informatii despre tipul de job pentru care se duc sa se angajeze, despre companie si aspectele pe care ei le vizeaza. Cunostintele tale legate de acesti factori sunt cruciale in calea succesului tau.

    Trebuie sa stii care sunt cerintele angajatorului pe jobul pe care il soliciti, trebuie sa stii ce directie are compania care ofera jobul, care sunt clientii lor cei mai importanti, cifra de afaceri, statutul pe piata etc. Nu pleca la interviu fara sa le stii.


  • Anticiparea si pregatirea intrebarilor: in timp ce intrebarile difera in functie de tipul de job pe care il vizezi, ca vanator de job trebuie sa iti planuiesti si sa te pregatesti pentru intrebarile de la acest tip de interviu. Raspunsurile prompte si la subiect vor crea o impresie buna.

    De asemenea tu ar trebui sa ai intrebari pe care sa fii gata sa le pui intervievatorului, astfel vei demonstra ca esti o persoana atenta, care stie ce cauta.


  • Urmareste indeaproape: este uimitor cum majoritatea celor care sunt in cautarea unui job trec peste aceste aspecte. Dupa interviu este recomandabil sa scrii o scrisoare de multumire fiecarei persoane care te-a intervievat. Nu numai ca aceasta scrisoare face parte dintr-o eticheta profesionista, dar te va ajuta sa iti scoti la lumina o calitate sau un concept pe care angajatorul il cauta.
    Tipuri de interviu:


  • Exista doua stiluri de interviuri folosite in prezent de companii. Unul este traditional iar celalalt se numeste comportamental.

  • Cel traditional se bazeaza pe intrebari de tipul „de ce ti-ai dori sa lucrezi in aceasta companie?”, si „spune-mi cinci calitati si cinci defecte pe care consideri ca le ai”. Succesul sau esecul in acest fel de interviu se bazeaza mai mult pe abilitatea intervievatului de a comunica decat pe sinceritate sau continutul intrebarilor. Angajatorii nu se vor ghida decat dupa cele trei directii: „are acest vanator de job calitatile si abilitatile de a obtine acest job?”, „are el entuziasmul si puterea de munca pe care o cerem?”, si „va fi el potrivit companiei noastre?”


  • Celalalt tip de interviu, care se bazeaza pe comportament, se bazeaza pe succesele si performantele trecute, acesta fiind un indicator bun asupra rezultatelor viitoare. Intrebarile pot fi de genul: „care a fost ultima oara cand te-ai confruntat cu o problema la care nu te asteptai?”, „spune-mi despre o experienta in care ai esuat si una in care ai avut succes”, si „da-mi un exemplu specific despre o situatie in care ai coordonat mai multe proiecte in acelasi timp”. Vanatorii de job trebuie sa se pregateasca pentru aceste tipuri de interviu rememorand scenariile care s-ar potrivi cel mai bine pe cerintele angajatorului.

    Cei care au absolvit de curand studiile si au foarte putina experienta sau deloc ar trebui sa se orienteze spre situatii in care au facut parte dintr-un grup sau au participat la un proiect comun pentru a scoate in evidenta capacitatile si abilitatile tale in aceste cazuri. Hobbiurile sau stagiile de voluntariat pot fi de asemenea experiente ajutatoare. Intervievatii ar trebui sa isi pregateasca reaspunsurile la intrebari pe urmatoarea structura: descrierea situatiei, discutarea activitatii tale in acea situatie, relatarea rezultatelor, si experienta dobandita in urma acestei situatii.

  • vineri, 5 august 2011

    Testul de recrutare : sfaturi si exemple

    Testele de recrutare sunt utile in evaluarea logicii candidatilor, inteligentei lor, capacitatii de adaptare, personalitatii…
    Nu trebuie sa va alarmati, deoarece nu rezultatele acestor teste decid daca veti fi angajat sau nu. Testele de recrutare sunt utile doar pentru a ajuta in luarea unei decizii.

    Tipuri de teste de recrutare:

    Teste de aptitudine si inteligenta - Prin aceste teste angajatorii vor sa evalueza logica voastra si capacitatea de deducere si adaptare. In general aceste teste sunt gen teste Domino, serii de cifre, jocuri de cuvinte.

    Teste de personalitate - Aceste teste determina personalitatea voastra. Spuneati in scrisoarea de intentie ca sunteti dinamic ? Acum trebuie sa demonastrati acest lucru.

    Testele de personalitate de impart in doua mari categorii: - chestionare de personalitate; - teste proiective. Teste de competente si teste profesionale - Prin aceastea se evalueaza nivelul cunostintelor si competentelor voastre intr-un domeniu precis.

    Aceste teste difera in functie de postul dorit. De exemplu, pentru o secretara va fi un test de ortografie. Daca aplicati pentru un post in domeniul comercial, testul consta intr-o simulare cu angajatorul, care sa-i permita sa descopere capacitatile voastre de vanzare.

    Sfaturi - Este posibil, si indicat, sa rezolvati teste de inteligenta. In acest fel ajungeti sa intelegeti logica si mecanismul lor. - Pentru testele care au o durata limitata, nu este indicat sa ramaneti blocati asupra unei intrebari care va pune probleme.

    Trebuie sa tineti cont ca obiectivul unui test este sa dati maximum de raspunsuri.

    - Cititi cu atentie cerintele testului, si daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa cereti explicatii suplimentare.

    - Daca vi se cerea sa raspundeti la un test de personalitate, incercati sa ramaneti naturali si cat mai spontani. Este bine de stiut ca intrebarile de repeta, si daca mintiti, angajatorul isi va da seama de acest lucru. Angajatorul are obligatia de a informa candidatii despre metodele care sunt utilizate in procesul de recrutare. Chiar daca nu ati fost angajat, puteti sa intrebati despre rezultatele testelor voastre. In acest mod, puteti sa va pregatiti pentru a fi mai performant in cadrul unei viitoare intalniri.