sâmbătă, 6 august 2011

Cum sa te pregatesti pentru un interviu

Chiar daca aplici pentru un job sau pentru o bursa, interviul intervine in process. Interviurile pentru bursa sunt incluse in procesul de aplicare pentru programele administrate de Fundatia Soros si sunt folosite de majoritatea universitatilor americane atat la nivel universitar cat si post-universitar.
Despre ce este interviul? Faptul ca esti invitat la un interviu inseamna ca arati bine “pe hartie” si ca ai trecut cu bine de prima parte a procesului de aplicare. Asta inseamna in acelasi timp ca esti intr-un punct critic. A rata interviul inseamna ca nu mergi mai departe in procesul de aplicare, indiferent cat de bune sunt “hartiile” pe care le-ai trimis. Din cauza asta TREBUIE INTOTDEAUNA SA TE PREGATESTI pentru un interviu. Inainte de a merge mai departe, trebuie sa ai in vedere ca recomandarile de mai jos se aplica atat pentru interviuri de job cat si pentru interviuri de burse.
Daca aplici pentru un job, trebuie sa te astepti la un interviu in cazul in care dosarul tau trezeste interesul angajatorului. In cazul unei burse de studio, existenta unui interviu este specificata in dosarul de aplicare. Ceea ce urmeaza mai jos se refera la ce ar trebui sa faci in cazul in care primesti o invitatie la un interviu, atat inainte de interviu, cat si in timpul si dupa terminarea interviului.

INAINTE DE INTERVIU

Pregatirea inainte de interviu ESTE OBLIGATORIE. Inainte sa intri in camera in care se tine interviul trebuie sa stii foarte bine toate detaliile programului pentru care aplici, intrebarile la care te poti astepta, cat timp va dura interviul samd.
Chiar daca interviul este un test si prin urmare trebuie sa te pregatesti, nu trebuie totusi sa te astepti la Inchizitie :) Obiectivul unui interviu in Vest este sa te puna in cea mai buna lumina posibila. Intervievatorul vrea sa-si faca o impresie despre ce fel de persoana esti, sa-ti completeze imagine ape care si-a facut-o analizandu-ti dosarul. Prin urmare, te poti astepta la o atmosfera serioasa insa totusi relaxanta in care tu vei vorbi cel mai mult.

Inainte de toate, incearca sa citesti cat mai mult despre compania/bursa pentru care aplici. Daca n-ai facut inca asta, ar fi cazul sa incepi. Daca e vorba de o companie, afla exact cu ce se ocupa, daca au success sau nu, care este pozitia lor pe piata, ce cred altii despre cultura lor, in ce consta job-ul pentru care aplici, cum arata o zi obisnuita samd. Daca este o bursa, verifica ce materii o sa studiezi, cate materii sunt, cata libertate o sa ai sa-ti alegi materiile, cum vei fi evaluat, ce profesori sunt, care este marimea departamentului, facilitate de cazare, activiati extra-curiculare samd. Pe scurt, incearca sa-ti faci o imagine cat mai exacta despre job-ul sau bursa pentru care aplici. Scrie-ti tot ce te intereseaza, ce nu este clar sau ce ti-ar place sa afli. In timpul interviului exista aproape intotdeauna timp suficient pentru ca si tu sa pui intrebari.

In al doilea rand, citeste de mai multe ori anuntul. Examineaza cerintele, gandeste-te la motivele si exemplele care pot demonstra ca tu corespunzi cerintelor. Cel mai probabil vei primi intrebari legat de asta in timpul interviului. Atentie: nu exagera! o sa pari supra-calificat, si nu minti: poate suna paranoic, dar nu poti sa stii niciodata cum vor putea sa verifice ceea ce le-ai spus. Citeste anuntul: ce te face potrivit(a) pentru job-ul sau programul respectiv? Asta e o alta intrebare la care te poti astepta :) La unele interviuri, intrebarea o sa fie mai directa: de ce esti cel mai bun om pentru acel job? Ar fi bine sa ai deja raspunsul pregatit la intrebarea asta. Si fii convins(a) ca esti persoana cea mai buna pentru job: o sa fie vizibil pe parcursul interviului and o sa-ti creasca sansele. Atentie: exista tot timpul o limita intre incredere si aroganta.

In al treilea rand, incearca sa afli cat va dura interviul, cine va fi intervievatorul si, daca e posibil, care sunt subiectele cele mai interesante pentru intervievator si care cel mai probabil o sa apara pe parcursul interviului. Desigur, e mai usor sa afli toate astea daca primesti o invitatie telefonica la interviu, dar mai sunt si alte optiuni: poti sa cauti pe site-ul companiei sau poti sa cauti alte persoane care au mai fost la interviu.

In al patrulea rand, sunt cateva intrebari comune care apar aproape in fiecare interviu. Pregateste-ti raspunsurile si eventual verifica-le cu un prieten. Fiecare interviu are intrebarile lui specifice, dar sunt unele care apar destul de frecvent:

1. De ce esti bun pentru… Ce te recomanda pentru… ?
2. Da-ne 1-3 exemple de calitati/defecte personale
3. De ce ai aplicat pentru acest program/job?
4. In ce fel consideri ca indeplinesti conditiile pentru… ?
5. Cum iti vezi cariera peste 5 ani ? Care este planul tau?
6. Da-ne un exemplu cand ai dovedid ca esti un leader/persoana inovatoare/persoana cu initiativa.
7. Nu crezi ca esti prea tanar(a)/batran(a) pentru…. ?
8. In ce fel corespunde experienta ta cu….?
9. Pentru un interviu de bursa: Cum vei folosi mai tarziu ceea ce ai invatat?
10. Cum corespunde aceasta bursa planurilor tale de viitor?

Suntem siguri ca te poti gandi si tu la alte intrebari mai specifice si mai adecvate situatiei care vor aparea in timpul interviului. Gaseste raspunsuri si la astea. Cand ai terminat de gasit toate raspunsurile, exerseaza de cateva ori. Dupa asta, gaseste-ti un prieten care sa joace rolul intervievatorului. Incearca sa faci asta intr-o atmosfera cat mai apropiata celei in care se va desfasura interviul propriu-zis si, evident, in limba in care se va desfasura interviul.
Cateva sfaturi legat de intrebarile de mai sus:

1. Fa o legatura intre cerintele postului si background-ul tau care sa arate in ce fel experienta ta si cunostiintele tale o sa-ti fie de ajutor in cadrul job-ului respectiv. Intervievatorii asteapta sa vada progress de la un proiect la altul din experienta ta in asa fel incat sa fie convinsi ca ai potential de crestere. Ai grija sa le dai suficiente exemple care sa demonstreze asta.

2. Enumera acele calitati pe care le consideri importante pentru job-ul respectiv

3. In timp ce defectele trebuie sa arate a defecte nu strica sa sugerezi ca au potential sa devina ceva pozitiv in viitor. De exemplu: incapatanarea este ceva rau, insa perseverenta este ceva bun. Trupele de gherila intr-un razboi sunt fie partizani, fie teroristi. Genul asta de abordare ar trebui sa te ajute sa-ti prezinti defectele intr-o lumina relative pozitiva.

4. In general, ceea ce te face potrivit sunt experienta, cunostiintele si interesele tale care ar fi bine sa se potriveasca cu cerintele job-ului sau programului. In plus, caracteristicile tale personale si felul tau de a fi te pot face un candidat potrivit.

IN TIMPUL INTERVIULUI

In seara dinaintea interviului mergi pana la locul la care se va tine interviul, mai ales daca este un drum pe care nu il faci in mod normal. Vezi ce mijloace de transport trebuie sa folosesti si cat timp dureaza sa ajungi acolo – eventual mai lasa-ti ceva timp de rezerva. Una din cele mai proaste situatii este sa intarzii la interviu. Mai bine sa ajungi mai devreme si sa astepti decat sa intarzii.

In ziua interviului ia cu tine o copie a dosarului cu care ai aplicat si un CV actualizat. Intervievatorul probabil ca nu va accepta documente noi si va avea si el acele documente, dar nu se stie niciodata cand mai e nevoie de un document in timpul discutiei.

IMBRACA-TE FORMAL. Chiar daca esti unul dintre acei programatori norocosi a caror imbracaminte nu conteaza, incearca sa te imbraci cu un costum la interviu sau macar niste pantaloni si un sacou. Evident si cu o camasa si cravata. In multe cazuri, intervievatorul va fi imbracat mai putin formal decat tine. Asta nu conteaza. Tu esti persoana care incearca sa creeze o impresie buna. Daca ti se pare ca arati prea “intepat” descheie-ti nasturii de la sacou in timpul interviului, dar ai grija cum arati si cum stai in timpul interviului.

Discutia va incepe de cele mai multe ori cu ceva colocvial in asa fel incat sa se destinda atmosfera sis a mai elimine din stresul interviului. Zambeste cand intri si in timp ce saluti persoana cu care vei avea interviul. Intrebarile serioase vor incepe in curand. Spre sfarsitul interviului vei fi probabil intrebat daca ai intrebari. Tine minte intrebarile pe care le-ai pregatit deja de-acasa. La sfarsit de tot, poti sa ceri feedback legat de felul in care te-ai comportat la acel interviu. Nu doar pentru ca da bine, ci pentru ca ar fi bine sa stii cum te-ai descurcat. Nu te astepta sa primesti un raspuns legat de deznodamantul interviului. In mod normal, un intervievator experimentat nu-ti va da un raspuns pe loc. De regula, sunt mai multe interviuri si din cauza asta decizia nu este luata decat la sfarsit. Indiferent de parerea ta, ramai politicos, relaxat si increzator. Impresia ta nu coincide neaparat cu parerea persoanei care te-a intervievat, asa ca e bine sa-ti aperi sansele pana la sfarsit.

Iata cateva sfaturi pentru interviu:

1. incearca sa nu domini discutia vorbind prea mult sau prea tare. Lasa-l pe intervievator sa aiba initiativa, insa atunci cand vorbesti ai grija ca raspunsurile tale sa fie elocvente. In plus, ai grija ca miscarile corpului sa nu fie prea dominante.

2. nu-ti critica prietenii, colegii, competitorii, profesorii etc. Motivul pentru care trebuie sa primesti job-ul sau bursa este acela ca tu esti persoana potrivita, nu pentru ca ceilalti nu sunt potriviti. A-i critica pe altii iti diminueaza credibilitatea: ce te va opri sa critici si acel job/bursa dupa ceva timp?

3. nu aduce in discutie aspectele financiare. In cazul unei burse de studio, sumele sunt fixe si sunt clar specificate de la inceput, nefiind nimic de negociat. La un job, nu fii primul care sa vorbeasca despre salarii chiar daca esti indemnat sa o faci. Evita raspunsul politicos si incearca sa afli cat considera angajatorul ca meriti sa ti se ofere. Daca ceri prea putin s-ar putea sa fii platit sub potentialul tau. Daca ceri prea mult, s-ar putea sa nu primesti job-ul.

4. daca nu este vorba de o bursa pentru minoritati sau pentru persoane cu dizabilitati, nu aduce aspectele personale in discutie. Pentru intervievator este mai putin important unde dormi si e mult mai important ce stii si ce poti sa faci.

In unele cazuri, interviul va fi foarte diferit de ce ti-ai imaginat. Asta se intampla mai ales la interviurile pentru locuri de munca si se manifesta in doua directii. Fie intervievatorul sta linistit si iti spune: povesteste-mi despre tine, dupa care nu mai zice nimic 30 minute; fie este foarte insistent si exercita multa presiune, nelasandu-te sa raspunzi sau chiar fiind nepoliticos si arogant. Speram sa nu ti se intample asta niciodata. Totusi, si intervievatorii sunt oameni, si uneori nu fac o treaba perfecta. In alte situatii, ei pot crede ca isi creaza o imagine mai buna daca se comporta in acest fel. Sau, este posibil, ca job-ul pentru care aplici sa ceara o persoana care rezista la acest gen de presiune si totul este, de fapt, un test prin care tu sa demonstrezi cat rezisti. Indiferent de situatie, pastreaza-ti calmul si nu uita ca te-ai pregatit deja foarte bine pentru interviu si stii ce ai de facut. Scoate in fata ceea ce te face persoana potrivita pentru job, exprima-ti calitatile, experienta, cunostiintele si da cat mai multe exemple. Fii politicos si marcheaza terminarea raspunsurilor. Daca este un test, in felul asta o sa-l treci. Daca intervievatorul este doar un nesimtit, atunci intreaba-te daca asta e o companie pentru care vrei sa lucrezi :) Pana la urma, tu esti bun si daca job-ul asta nu este sansa vietii tale, o sa-ti gasesti altceva mai bun in alta parte. Dar lasa gandurile astea pentru orele de dupa interviu; in timpul interviului trebuie sa dai ce ai mai bun, sa fii politicos si relaxat. Si, pana la urma, astea sunt situatiile de care speram sa nu te lovesti niciodata.

DUPA INTERVIU

Daca ai adresa de email a intervievatorului, scrie-i un email de multumire. In felul asta:
1. ii multumesti pentru timpul acordat si pentru discutia interesanta
2. ii aduci aminte de tine mai bine decat ceilalti 20 de oameni care au fost la interviu
3. scoti in evidenta acele lucruri care desi au fost mentionate in timpul interviului nu au fost in centrul discutiei, insa care constituie un avantaj pentru tine. Totusi, incearca sa nu aduci in email argumente noi care nu au fost discutate pentru ca o sa para inventate.
4. subliniezi cele mai importante elemente ale dosarului tau care conteaza pentru job-ul respectiv

Ar trebui sa faci asta exact in ziua interviului, in aproximativ 3-4 paragrafe.

Interviul nu e o situatie atat de stresata, mai ales daca ai experienta. Din cauza asta, pregatirea dinainte este esentiala, asa ca fa-o cu atentie pentru ca urmatorul interviu iti poate schimba viata.

Succes :)