duminică, 21 august 2011

Cauti un job? Vezi ce greseli trebuie sa eviti


Cand iti cauti un job, greselile gramaticale din CV si imbracamintea nepotrivita la interviu sunt factori care iti pot decide viitorul: insa mai exista unele "mutari" care te pot duce in sah-mat in fata angajatorului.

In ciuda crizei economice, e bine sa nu te descurajezi: destui angajatori au posturi deschise si sunt dispusi sa se uite si pe CV-urile necunoscutilor. Managerii buni stiu ca uneori, un profesionist pe care nu il cunosti poate valora de cinci ori mai mult decat o nepoata fara calificare.

Iata si o lista cu greseli care iti pot reduce la zero sansele de a obtine jobul visat:

Prea multe intrebari dintr-un foc

Cand esti sunat pentru a participa la un interviu, e bine sa nu incepi prin a intreba unde se afla locul de munca, cine e director si cat e salariul. Iinformatiile despre locul de munca se vor gasi cel mai probabil pe pagina de Internet a firmei, iar salariul se discuta la sfarsitul interviului.

Uiti cu cine ai interviul

Ai putea spune ca este o eroare de incepator, insa si profesionistii se pot gasi in situatia de a nu fi pe aceeasi lungime de unda cu angajatorul. Mai precis, daca ai un interviu la o companie mica non-profit, nu e cazul sa-i povestesti celui cu care ai interviul despre cat de bine te-ai simtit in corporatia internationala in care ai lucrat inainte, unde coordonai o echipa de peste 20 de persoane. S-ar putea sa creada ca nu poti fi fericit intr-un colectiv mai restrans.

Iti este teama

Teama iti poate anula ratiunea, dar si sansele sa obtii un job mai bun. Daca ai doua oferte pentru un job, iar unul dintre angajatori se arata foarte fericit sa te primeasca in echipa, insa celalalt spune ca se mai gandeste doua zile, ofera-i timp de gandire. Nu te grabi sa iei primul post care iti iese in cale, doar pentru ca iti este teama de un refuz: s-ar putea sa ajungi sa nu te satisfaca primul post obtinut.

Te descurajezi usor

Managerii nu sunt altceva decat oameni, iar oamenii fac greseli - e o idee pe care trebuie sa o tii minte, cand cauti un job. Daca ajungi la un interviu programat si angajatorul a uitat de tine sau nu mai are timp, e cazul sa nu te descurajezi si sa reprogramezi interviul. Demonstrezi astfel ca esti un tip care nu se lasa usor descurajat, chiar daca sunt probleme.

Nu asculti cu atentie ce spune angajatorul

Un candidat care pare potrivit pentru un job va primi, de cele mai multe ori, o sarcina de indeplinit dupa primul interviu: daca reuseste sa o indeplineasca, poate obtine jobul. Insa aceasta sarcina are de a face de multe ori cu ce s-a intamplat in timpul primului interviu. Daca angajatorul iti povesteste despre problemele cu care se confrunta compania si cauta moduri prin care sa le rezolve, e cazul sa asculti cu atentie si sa dovedesti ca ai inteles ceva. Un simplu e-mail in care multumesti pentru interviu e o eroare care te poate costa jobul.

Nu vorbesti cu cine trebuie din companie

Daca tintesti un post care nu are legatura cu retail-ul, nu are rost sa vorbesti cu directorul de vanzari dintr-o companie, chiar daca este singurul disponibil la un moment dat. Intotdeauna trebuie sa apelezi la departamentul de resurse umane sau la managerul care se ocupa de angajari - altfel, te poti trezi ca CV-ul tau este aruncat la gunoi inainte sa ajunga la cine trebuie.

Nu te opri la bani

Daca un angajator iti face o oferta de salariu inainte de interviu, iar oferta este putin sub asteptarile tale, nu e cazul sa renunti la interviu. Te poti duce oricum la intreviu, iar in urma discutiilor poti incerca sa-ti negociezi salariul, eventual sa obtii diverse beneficii in locul banilor. Nu uita ca, in urma performantei pe care o ai in companie, poti primi foarte rapid mariri de salariu.

Nu te duce la interviu, daca nu te intereseaza jobul

De multe ori, in incercarea de a obtine un job, uiti ca succesul tau in cariera este determinat si de compatibilitatea cu locul de munca si compania respectiva. Daca nu te intereseaza un job, nu te duce la interviu. Angajatorul isi va da seama de asta imediat.