In contextul in care practica testelor de recrutare se dezvolta din ce in mai mult, este important sa stiti care sunt cele mai practicate teste in randul angajatorilor de la noi.
Testul CPI 260 (California Psychological Inventory) este cel mai validat test de personalitate din lume si este foarte folosit printre testele de recrutare in Romania. Avand peste 50 de ani de experienta si munca a mii de cercetatori el a ajuns sa fie cel mai utilizat si mai sigur instrument de evaluare psihologica din lume. CPI este folosit pe scara larga intr-o multitudine de situatii si scenarii precum selectia de personal, analiza aptitudinilor e leadership, a aptitudinilor creative, diagnoza grupurilor / echipelor de munca, orientarea vocationala, dezvoltarea carierei etc.
Testele de recrutare CPI au ca obiectiv evaluarea urmatoarelor aspecte:
- Stilul si orientarea interpersonale, cu scale precum Dominanta, Capacitatea de status, Sociabilitatea, Prezenta sociala, Acceptarea de sine, Independenta, Empatia;
- Orientarea valorica si normativa, cu scale precum Responsabilitatea, Socializare, Autocontrolul, Impresia buna, Comunalitatea, Stare de bine si Toleranta;
- Functionarea cognitiva si intelectuala, cu scale precum Realizarea prin conformare, Realizarea prin independenta si Eficienta intelectuala;
- Rolul si stilul interpersonal, cu scale precum Intuitia psihologica, Flexibilitatea si Feminitatea/Masculinitatea.
HOGAN Assessment Systems este o metoda de testare online, recunoscuta la nivel mondial pentru selectia si dezvoltarea liderilor si identificarea talentelor, reprezentand un reper in testele de recrutare din multe tari.
Evaluarile Hogan se folosesc in domenii precum:
- Evaluare individuala
- Recrutare si selectie
- Coaching si dezvoltare
- Managementul carierei
- Programe de compensatii si beneficii
Tipurile de teste Hogan si obiectivul evaluarii lor:
- Profilul de Personalitate Hogan (HPI): evalueaza trasaturile de personalitate necesare sucesului in cariera si in relatiile interpersonale.
- Profilul de Dezvoltare (HDS): evalueaza potentialele arii de risc care pot frana dezvoltarea personala sau cariera manageriala.
- Profilul motivatiilor, valorilor si al preferintelor (MVPI) evalueaza interesele si preferintele la locul de munca, in educatie si viata, in general.
Brainbench reprezinta un sistem on-line de masurare a abilitatilor si performantelor care permite managementul cunostintelor fiecarei resurse din orice companie in cadrul programelor de dezvoltare a angajatilor, dar si in cadrul testelor de recrutare.
Testele Brainbench vizeaza urmatoarele aspecte:
- Cunostinte si abilitati
- Personalitate
- Atitudinea fata de experienta profesionala anterioara
PI (Predictive Index)
Testul PI (Predictive Index) este o metoda de diagnostic a personalitatii. Cunoasterea personalitatii unei persoane permite intelegerea modului de functionare a persoanei respective si cum poate fi motivat.
PI este foarte performant in domenii cum ar fi : gestiune, selectie si recrutare, dezvoltarea carierei, achizitii si fuzionari. PI exista in 60 de limbi diferite.
Testele de recrutare PI se bazează pe un chestionar simplu, format dintr-o listă de 172 de adjective, care poate fi terminat, de obicei, în 10-15 minute. Procesarea datelor generează o descriere cuprinzătoare a potenţialului, a comportamentului de lucru şi a nevoilor motivaţionale ale individului. Analiza profilului comportamental al unei persoane se raportează întotdeauna la solicitările unui job existent, într-un mediu de lucru real.
Modelul Circumplex
Human Synergistics propune o reprezentare grafică într-un model conceptual integrat, cunoscut sub numele de Circumplex. Acest model surprinde atitudinile fundamentale ale oamenilor în interacţiunea cu ceilalţi şi, ca atare, poate fi dezvoltat la toate cele trei niveluri de interacţiune: organizaţie, grup şi individ. Evaluarea la nivel individual este folosita si in teste de recrutare de catre companiile care apeleaza la aceste servicii.Cu ajutorul sistemului de instrumente de dezvoltare si aliniere strategica Human Synergistics se pot măsura dimensiuni considerate de regulă subiective: comportamente şi atitudini.
Testele de recrutare au adesea o scala de control care se numeste "fake good" si care arata daca persoana respectiva a incercat sa se puna intr-o lumina buna. Acest lucru nu inseamna insa ca un candidat a mintit, ci doar ca vrea sa para mai bun, iar aceasta poate sa fie considerata tot o trasatura de caracter. Acest aspect este luat in considerare atunci cand se interpreteaza rezultatele testelor.
Consultati aceste tipuri teste de recrutare, observati care sunt lucrurile care le urmaresc atunci cand va evalueaza si pregatiti-va cat mai bine pentru a le trece cu succes!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu