Sunt foarte numeroase cazurile cand procesul de recrutare include o etapa eliminatorie constand in teste psihologice, matematice, de logica, uneori chiar si de limba straina.
Firmele care folosesc teste de recrutare anunta de obicei candidatii in legatura cu existenta acestei etape in procesul lor de recrutare si ofera si exemple cu tipul de teste folosite pentru a oferi posibilitatea obisnuirii cu stilul acestora. Exista insa si firme care nu ofera nici un fel de informatii in legatura cu eventualele teste de recrutare cu care sa selectioneze viitorii angajati.
In cazul in care stiti deja ca veti supus unui test de recrutare este esential sa va antrenati rezolvand testele oferite ca exemplu pentru a va obisnui cu stilul pe care acestea il abordeaza. Este recomandat sa cautati teste de recrutare asemanatoare pe internet ca sa fiti cat mai pregatiti pentru diverse niveluri de dificultate.
Daca jobul pentru care va prezentati la interviu implica un test de recrutare de care nu ati fost anuntati este foarte important sa nu va panicati si sa va mentineti starea de spirit favorabila.
Tineti cont de regulile binecunoscute: nu pierdeti prea mult timp pe un singur subiect, rezolvati mai intai ceea ce vi se pare mai usor, fiti foarte atenti in cazul in care transcrieti rezultatele.
Exista cazuri in care interviurile se pot desfasura intr-o limba straina de aceea este foarte important sa luati in calcul toti indicatorii care ar putea sa va sugereze ca aceasta posiblitate s-ar putea materializa la interviu. Acesti indicatori pot fi: anuntul jobului este intr-o limba straina, se cere CV-ul intr-o limba straina, cunoasteti faptul ca in firma respectiva conducerea este de alta nationalitate.
Un pas inteligent este ca intotdeauna sa va documentati despre compania in cadrul careia veti sustine interviul. In plus, in momentul chemarii la interviu puteti fi voi cei care cereti mai multe detalii despre cum se va desfasura interviul si de eventuala prezenta a unui test de recrutare pentru a fi pregatiti cat mai bine.
Testele de recrutare sunt in general folosite de multinationale care urmaresc prin aceste testari sa va observe cat mai bine prin rezultatele pe care le obtineti, prin modul in care puneti problemele, prin felul in care reactionati in situatii de stres.
Unele teste de recrutare pot fi sustinute on-line ceea ce va ofera o mai mare flexibilitate si conditii mai relaxate de sustinere a testului. Prin urmare, in aceste cazuri, ar trebui ca sansele voastre de reusita sa fie maxime si sa nu intampinati probleme in depasirea acestei etape.
Nu trebuie sa va descurajati in cazul in care nu reusiti sa treceti un astfel de test, considerati-l o experienta si incercati sa invatati cat mai mult din aceasta nereusita. De multe ori o astfel de intamplare reprezinta un semnal de alarma pentru lipsa de adaptare la situatia in care ati fost pusi si semnaleaza necesitatea de a imbunatati acest aspect la voi.
O tentatie foarte mare este sa ‚pacaliti’ aceste teste de recrutare incercand sa dati raspunsurile care credeti ca vor duce la rezultatele care le considerati favorabile. Insa acest lucru este foarte riscant odata pentru ca s-ar putea sa nu ajungeti la acele rezultate si alta data pentru ca, desi poate reusiti sa le obtineti, trebuie sa le si sustineti prin ceea ce veti face in rest in timpul interviului, lucru care necesita mult control. Solutia cea mai buna este sa fiti voi insiva la potential maxim, nu sa va ‚modelati’ dupa ce credeti ca ar vrea angajatorul pentru ca s-ar putea ca intuitia sa va insele.
Abordati testele de recrutare cu cea mai mare seriozitate si acceptati ideea ca un interviu rezerva intotdeauna lucruri neasteptate pe care trebuie sa invatati sa le faceti fata cu succes!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu