luni, 29 august 2011

Cum recunoşti un şef de coşmar încă de la angajare

Un şef de coşmar te poate face să regreţi momentul în care te-ai angajat la firma respectivă. Dacă eşti suficient de atent la interviul de angajare, decizia va depinde doar de tine.

Cum arată un şef de coşmar? Tipologiile de manageri întâlnite în lumea filmului ne pot ajuta să ne facem o impresie, dacă nu l-am întâlnit deja în realitate, potrivit Mădălinei Antohe de la firma de training J’Info Training:
- Este arogant şi îşi acordă lui toate beneficiile, aşa cum face Dave Harken (Kevin Spacey) în filmul Horrible Bosses. El spulberă cu uşurinţă orice speranţă a angajaţilor săi şi, în loc să promoveze un subaltern, se promovează pe sine;
- Face abuz de control, aşa cum face Alonzo Harris (Denzel Washington) în Training Day. Pentru el este o obişnuinţă să spună mereu fiecărui membru al echipei ce să facă;
- Îşi ameninţă angajaţii că vor fi concediaţi sau că le va ruina cariera, aşa cum face Sandra Bullock în rolul lui Margaret Tate din The Proposal. Reuşeşte să transforme şi cea mai mică greşeală într-un eşec colosal, determinându-şi subalternii să lucreze într-un mediu mai mult decât ostil;
- Fură ideile subalternilor pentru a le prezenta apoi ca fiind ideile proprii. Asta îi face Katharine Parker (Sigourney Weaver) lui Tess McGill (Melanie Griffith) într-un film clasic, Working Girl.
Cum să-ţi dai seama la interviul de angajare că vei avea de-a face cu un astfel de manager? Sunt câteva semnale de alarmă care pot să te antenţioneze:
1. Te lasă să aştepţi înainte să înceapă interviul. Un şef de coşmar nu ţine cont, de regulă, de interesele celuilalt. Nu va fi foarte atent cu ora de începere a interviului şi nu-şi va cere scuze dacă te-a lăsat să aştepţi 15 minute înainte să apară. Posibil să şi vorbească la telefon în timpul interviului.
2. Vorbeşte în doi peri cu colegii. Dacă îşi tratează cu superioritate colegii din echipa de HR, poţi să fii sigur că vei avea parte de un comportamnet similar după angajare. Tonul iritat al vocii şi replicile tăioase sunt semne de care trebuie să ţii seama.
3. Nu te priveşte direct când îţi adresează întrebările. Pentru un astfel de şef, eşti doar un număr şi un nume într-o agendă. Va fi mai preocupat de datele din CV-ul tău decât de persoana ta. Tot ce vrea de la tine este să nu ieşi în evidenţă prin răspunsuri îndrăzneţe, să fii cât mai docil şi mai uşor de manevrat.
4. Are momente de sarcasm. Un şef de coşmar nu se poate abţine să nu-ţi demonstreze superioritatea sa în raport cu tine încă din timpul interviului. Va face cel puţin o remarcă lipsită de politeţe la adresa unui răspuns pe care îl dai. Gândeşte-te de două ori dacă vrei să fii umilit şi din postura de subaltern al lui sau mai bine îţi cauţi alt job şi alt manager.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cum-recunosti-un-sef-de-cosmar-inca-de-la-angajare_865537.html#ixzz1WPuBxbl2