sâmbătă, 6 august 2011

Cum sa scrii un Curriculum Vitae (CV)

CV-ul (“resume” in engleza Americana) are rolul de a te prezenta cuiva care nu te cunoaste si care are oricum foarte putin timp sa te cunoasca. CV-ul ar trebui sa te prezinte in cea mai buna lumina posibila, intr-o maniera cat mai concisa si bine structurata.
Exista foarte multe ghiduri pentru scrierea CV-ului pe net care iti vor explica cele mai mici detalii. Insa, de obicei, problema lor este tocmai ca atunci cand e vorba de detalii, ajung sa se contrazica. Tocmai din cauza asta am decis sa punem cap la cap un numar de principii general valabile care sa poata fi folosite indiferent de particularitatile CV-ului tau. In mod normal, un CV folosit pentru a aplica la un job nu ar trebui sa depaseasca formatul A4. In cazul in care CV-ul este folosit in scopuri academice, el poate depasi un A4 doar in conditiile in care folosesti acest spatiu in plus pentru a descrie activitatile academice (de ex. conferinte, lucrari publicate etc). Un CV bine scris trebuie sa arate mai intai ceea ce este important pentru cititor si sa contina toate informatiile relevante. Din acest motiv, sfatul nostru este sa-ti actualizezi CV-ul in functie de obiectiv – n-ar fi rau sa ai un CV special pentru job-uri si altul pentru a aplica la conferinte studentesti, de exemplu.

Tipareste CV-ul pe o foaie A4, la fel cum ar trebui sa faci si cu scrisoarea de intentie. Foarte important: SA NU TRIMITI NICIODATA UN CV FARA O
SCRISOARE DE INTENTIE! Daca anuntul job-ului sau bursei pentru care aplici nu cere o scrisoare de intentie, ar trebui sa scrii una oricum! Scrisoarea de intentie prezinta CV-ul tau intervievatorului si subliniaza anumite parti ale experientei tale care pot fi importante pentru cititor insa pe care acesta le-ar putea omite la o citire fugara a CV-ului
Ca sa arate cat mai profesionist, sfatul nostru este sa folosesti unul din formatele predefinite in Word, asta daca nu esti cu adevarat priceput la design si te simti in stare sa-ti definesti tu un template care sa arate mai bine si sa fie mai usor de citit.

DETALII PERSONALE – aici ar trebui sa incluzi data de nastere, o adresa la care sa poti fi contactat, adresa de email, numar de telefon si nationalitate. In cazul in care ai o adresa permanenta si una de studii, ar trebui sa le incluzi pe amandoua si sa specifici care este perioada in care poti fi gasit la fiecare adresa (de ex, Oct – Iun la adresa de studiu si Iul – Sep la adresa permanenta). Detaliile personale pot fi scrise cu un font mai mic decat restul documentului daca vrei sa mai economisesti spatiu. Ele nu sunt in atentia cititorului – e putin probabil sa convingi pe cineva sa te angajeze doar pentru ca ai o adresa de email interesanta. Daca CV-ul tau este convingator, atunci cel care-l citeste va fi atent si la detaliile personale pentru a te contacta. Detaliile personale sunt importante, insa nu sunt primul lucru la care un angajator se uita. Ar trebui sa-ti scrii numele cu un font mai mare decat restul textului in asa fel in cat cel care citeste sa aiba idee despre cine este vorba. Daca ai nevoie de spatiu, poti sa stergi linia pe care scrie “CV” sau “Curricullum Vitae”. Pana la urma, daca ai facut o treaba buna cu redactarea, ar trebui sa fie evident ca e vorba de un CV, asa ca nu e neaparat nevoie sa scrii asta.
OBIECTIV – este o fraza concise in care explici concret ce vrei sa faci. Nu ar fi rau ca obiectivul tau sa se potriveasca cu job-ului sau bursa pentru care aplici. N-ar trebui sa limitezi prea mult obiectivul (de genul “vreau aceasta bursa”), ci mai degraba sa aiba o nota generala si pe termen mai lung (ex “sa urmez o cariera in domeniul ..” in care este oferita bursa). Daca aplici pentru un job, poti sa fii mai specific “sa obtin o pozitie in… unde sa-mi pot folosi aptitudinile… etc”. Poti sa scrii in cateva randuri detaliile, dar nu uita ca trebuie sa arati ce valoare poti sa aduci tu pentru compania respective, mai mult decat ce poate face compania pentru tine. Nu e usor sa scrii un obiectiv bun.. asa ca n-ar fi rau sa nu te grabesti ca sa fii sigur ca rezultatul este adecvat.

EDUCATIE - Acuma, tu, ca si vizitator al site-ului nostru, esti cine credem noi ca esti – adica un student sau o persoana care doar ce-a terminat facultatea, ar trebui sa-ti incepi CV-ul cu partea de educatie. Cel mai probabil la varsta asta, educatia este cel mai important atu al tau. Sugestia noastra ar fi sa-ti expui realizarile din domeniul educatiei in ordine inversa a realizarii lor avand in vedere ca cel mai probabil este mai important master-ul pe care doar ce l-ai terminat in comparatie cu liceul pe care probabil ca l-ai facut in orasul tau natal. Indiferent de ordinea pe care o alegi, e important sa pastrezi aceeasi abordare pe tot cuprinsul CV-ului. Incearca sa explicit toate realizarile tale scolare: note (nu uita sa scrii si care este scala de notare, in cazul in care ea este diferita de cea cu care este obisnuit cititorul), pe ce loc ai fost (in procente – ex. top 5%), titlul lucrarii tale de licenta, cand estimezi terminarea facultatii in cazul in care consideri ca asta ar fi important. Nu e obligatoriu sa scrii in CV toate aceste detalii, ci mai degraba pe acelea care te pun intr-o lumina cat mai buna. Daca nu esti in cei mai buni 20% din anul tau, atunci poate nu e cel mai bine sa scrii asta.. Daca totusi ai note bune si universitatea la care esti are un renume bun, ar trebui sa te concentrezi asupra acestor aspecte. In orice caz, nu-ti prezenta rezultatele ca fiind mai bune decat sunt ele in realitate – nu stii niciodata cum iti este verificat CV-ul si orice informatie care este infirmata iti va anula credibilitatea intregului CV. In special pentru universitatile din vest, a minti in CV este o practica foarte grava.

PREMII PRIMITE – ar trebui sa adaugi sectiunea asta imediat dupa educatie in asa fel incat sa subliniezi realizarile pe care le-ai avut. O alta solutie ar fi sa incluzi partea de premii in sectiunea de educatie, doar ca in felul asta informatia este ceva mai greu de citit si de inteles – de regula cititorul vrea sa inteleaga din partea de educatie care sunt scolile la care ai fost si cam ce note ai avut, fara sa caute sa inteleaga toate detaliile experientei tale scolare. Totusi, aceste detalii sunt importante. Din cauza asta noi iti recomandam sa-ti creezi o sectiune speciala in care sa scrii toate bursele pe care le-ai avut, stagiile din strainatate, premii la diverse concursuri precum si alte distinctii pe care le-ai primit. Aici ar trebui sa scrii ceva mai multe detalii – numele premiului, data la care ai primit premiul respective, locul, numele institutiei sau organizatiei de la care ai primit premium. Pentru o bursa in afara, scrie perioada pentru care ti s-a oferit bursa, numele universitatii, departamentul, materiile pe care le-ai studiat – ex management – numele bursei precum si numele organizatiei care ti-a oferit bursa, in cazul in care este diferita de universitatea la care ai studiat.
EXPERIENTA - aici ar trebui sa incluzi si stagiile de practica pe care le-ai avut. Nu trebuie sa-ti fie rusine cu ce ai facut si nu incerca sa diminuezi importanta realizarilor tale. Nimeni nu se asteapta sa fi inceput o afacere de cateva milioane de dolari daca esti inca student – desi n-ar fi rau sa fie asa! :) Cel mai important lucru in sectiunea asta este sa demonstrezi progresul pe care l-ai facut. Trebuie sa arati ce ai imbunatatit, unde, cat de mult si ce resposabilitati ai avut. Ideea este ca atunci cand aplici pentru un job, trebuie sa arati ce potential de crestere ai. Asta inseamna ca in trecut ai demonstrat capacitate de crestere de la un job la altul si ca mai ales la ultimul tau job te-ai descurcat asa de bine incat e evident ca esti gata pentru mai multe responsabilitati – cum ar fi cele de la job-ul pentru care aplici acum. Rezultatul final ar trebui sa te arate ca un leader, o persoana cu initiativa si creativitate – nu uita ca trebuie sa-ti convingi cititorul ca tu esti cea mai potrivita persoana pentru job-ul respectiv.

ACTIVITATI EXTRA-CURRICULARE – daca scrii un CV business si nu unul academic, aici ar trebui sa scrii conferintele si alte activitati in afara facultatii la care ai participat si pe care inca nu le-ai trecut in CV. Sectiunea asta este foarte buna pentru a te ajuta sa te prezinti ca un leader, o persoana cu initiativa, nu doar un tocilar cu note bune.

LIMBI STRAINE - scrie aici toate limbile straine pe care le stii explicand cu un singur cuvant nivelul cunostiintelor tale (de ex: fluent, avansat, mediu, incepator). Daca ai obtinul diverse certificate pt limbi straine (de ex. TOEFL) este important sa le scrii in CV alaturi de data obtinerii lor si de scor.

ABILITATI COMPUTER – scrie tot ce stii sa faci: browsere internet, programe de editare text, programe grafice etc. Nu trebuie neaparat sa stii C++ decat poate daca aplici pentru un job de programator. Daca ai vreun certificat care sa ateste cat de priceput esti, scrie-l aici.

HOBBY-URI – adauga si sectiunea asta daca mai ai loc un CV. In general dau bine si arata ca nu esti doar un workaholic fara viata ci esti o persoana normala. Nu trebuie neaparat sa ai o colectie de 20,000 de timbre, poti scrie ca-ti place sa citesti sau sa faci excursii la munte.

Poti sa adaugi si alte sectiuni daca ti se par necesare. In unele CV-uri, de exemplu, exista o rubrica de sumar in care sunt aduse in fata lucrurile pe care autorul le considera ca fiind cele mai importante in CV. Poti sa adaugi si o sectiune de referinte in care poti sa scrii datele de contact ale persoanelor care sunt gata sa te recomande.

Succes :)