marți, 30 august 2011

Cum sa te remontezi dupa o concediere

Pentru multi dintre noi concedierea are un inteles negativ. Atunci cand esti nevoit din diverse motive sa parasesti un loc de munca, sentimentele contradictorii te impiedica sa vezi imaginea de ansamblu. Unii angajati sunt indemnati sa isi semneze singuri demisia tocmai in ideea de a nu simti acest pas ca pe unul umilitor. Realitatea este, insa, ca de fiecare data asociem concedierea cu esecul si teama, iar increderea ne este puternic zdruncinata dupa o astfel de experienta.
Este adevarat ca dupa o concediere poti ramane cu regrete, te rupi, poate, de un anumit stil de viata, pierzi relatii, cunostinte sau chiar prieteni. Ba mai mult, depresia este chiar dupa colt, asteptand un singur moment de neatentie. Din pacate, majoritatea celor care se afla in aceasta situatie nu percep concedierea ca pe un pas benefic, ca pe un prilej de a se dezvolta profesional si nu numai.

De aceea, ne-am gandit sa iti vindem cateva ponturi pentru a trece mai usor peste concediere sau poate chiar sa o vezi ca pe un pas necesar si prielnic in viata ta:

1. Analizeaza-ti comportamentul!

Concedierea trebuie sa fi fost provocata de ceva anume. Chiar daca este greu de admis, e posibil ca un gest – profesional sau comportamental – sa fi dus la acest deznodamant. Inainte de a da vina pe ceilalti, ar fi bine sa vezi unde ai gresit tu si cum iti poti schimba atitudinea pentru ca pe viitor sa nu mai fii taxat pentru gesturi minore. Unii angajatori tin cont si de aceste amanunte ce, totusi, intr-un colectiv pot face diferenta. Asadar, vezi daca nu cumva ar trebui sa devii mai diplomat, mai sociabil sau maleabil. Ai grija ca aceasta toleranta si incercare de adaptare sa nu contravina scarii tale de valori sau propriei individualitati.

2. Reanalizeaza-ti prioritatile!
Uneori alegem un drum sau un altul impinsi de vocatie, context sau chiar de cei de langa noi. Exista si riscul de a gresi. Nu neaparat din slabiciune, ci doar pentru a invata ceva din acea portiune de drum. La fel se intampla si in cazul concedierii. Cand simti ca drumul pe care ai apucat nu duce nicaieri, poate ar trebui sa te opresti, sa te uiti in spate, apoi in fata si sa te intrebi daca acea meserie este intr-adevar pentru tine. Ai putea constata ca ai nevoie de altceva. La fel de bine, insa, s-ar putea sa sesizezi ca responsabilitatile au fost prea mari pentru tine, asa ca sunt necesare unele studii suplimentare, cursuri care in viitor te vor ajuta si iti vor usura calea.

3. Nu te izola!
In unele cazuri, nefericite ce-i drept, concedierea poate veni la pachet cu depresia. Asa sunt oamenii construiti: sa se teama, sa nu accepte sau sa nu inteleaga nevoia unei schimbari, chiar impuse sau fortate. Asta nu trebuie sa ne sperie. Sunt sentimente normale, dar nu trebuie sa lasam tristetea sau deznadejdea sa ne copleseasca. Nu te izola de prieteni sau cunostinte de teama de a nu fi judecat. Incearca sa ai in continuare o viata sociala pentru ca asta iti va arata ca tot ceea ce traiesti este doar un moment trecator.

4. Ia-ti o vacanta!
Oricine merita o pauza, mai ales cei care se confrunta cu astfel de situatii. Cum poti sa iti recapeti increderea si sa iti regandesti traseul profesional daca nu printr-o vacanta departe de griji, stres si obsesia concedierii? Doar astfel te vei detasa si te vei intoarce determinat sa o iei de la capat.

5. Transforma un hobby in profesie sau bucura-te de avantajele unei astfel de activitati
Slalomul printre sutele de joburi trebuie intrerupt cand si cand printr-o activitate placuta si relaxanta. Fa-ti abonament la sala, cumpara-ti un sevalet, pensula si acuarele, du-te la un curs de dans, ocupa-te mai mult de tine si de ceea ce iti place. Viata noastra nu tine numai de reusita sau esecul in viata profesionala.

6. Actualizeaza-ti CV-ul!
Dupa ce te vei linisti, vei porni in cautare de joburi, iar cea mai mare arma iti va fi CV-ul. Fa-l mai atractiv, raspunde la mini interviu, daca ai si aceasta optiune, adauga-ti ultimul loc de munca. In plus, arata-te dispus sa inveti lucruri noi si sa lucrezi pe un post sau domeniu adiacent celui in care ai lucrat anterior. Angajatorii isi doresc oameni educati, cu experienta, dar sunt impresionati de cei care doresc sa isi depaseasca limitele, asa ca ar fi bine sa iti conturezi o astfel de imagine si mai ales sa crezi in ea.

7. Trimite cat mai multe CV-uri!
Nu te limita la a cauta pe un singur site de recrutare. In Romania avem cel putin 3 site-uri de top in acest sens, asa ca ar fi indicat sa iti completezi CV-ul pe fiecare dintre ele si sa pornesti vanatoarea de joburi. Exista companii care posteaza pe mai multe site-uri de recrutare, dar sunt si firme care afiseaza joburile disponibile doar pe unul, asa ca asigura-te ca nu ai ratat nicio sansa. Inarmeaza-te cu rabdare si nu trimite CV-ul sau/ si scrisoare de intentie mecanic, ci in functie de ce cauta firma respectiva.

8. Apeleaza si la relatii sau cunostinte
Nu, asta nu inseamna ca te vei angaja pe pile. Atunci cand lucrezi un anumit timp intr-un domeniu ajungi sa colaborezi cu diverse persoane. Aflat in impas, nu este nimic rau in a intreba daca au nevoie sau nu de oameni noi pentru ca tu, spre deosebire de altii, te bucuri de mult mai mult credit din partea lor, tocmai prin prisma faptului ca ati mai lucrat impreuna. Orice angajator isi doreste un angajat priceput, in care poate avea incredere, iar in cazul acestor contacte capatate in timp lucrurile pot fi mult mai simple.

9. Accepta si joburile part-time sau pe cele temporare
Chiar daca nu sunt ceea ce iti doresti cu adevarat, ar fi bine sa tii cont ca ne aflam in plina criza economica, iar rata somajului creste simtitor. Asadar, acest tip de joburi nu iti ofera niciun fel de siguranta, insa iti dau detasarea atat de necesara intr-o astfel de perioada. Esti liber ca apoi, in paralel, sa iti cauti in continuare jobul perfect, stiind ca ai totusi o sursa de venit.

10. Gandeste-te la deschiderea unei afaceri proprii
Poate ca despartirea de ultimul tau loc de munca nu a fost tocmai placuta, insa ia in calcul si pornirea unei afaceri pe cont propriu. Ai studiile si experienta necesare? Cunosti si cativa oameni in domeniu care te-ar putea ajuta? Ai o viziune destul de larga asupra pietei sau a modalitatilor de promovare? Atunci ce mai astepti? A fi propriul tau sef este poate cel mai stimulant pentru ca lucrezi pentru tine si nu pentru altii, fara riscul de a fi dat afara, ci doar cu riscul de a nu castiga foarte bine in primele luni.