marți, 30 august 2011

Cum sa gasesti jobul potrivit

Sa gasesti jobul potrivit poate fi o chestiune de-a dreptul dificila. Si asta pentru ca fiecare are propria viziune in legatura cu ce inseamna 'un job potrivit'. Prin urmare, sfaturile nu pot fi decat generale, urmand ca ele sa fie adaptate de fiecare in parte.
de Anca Tarin

Ce inseamna un job potrivit? Definitia clara ar fi: jobul care se potriveste manusa cu tine si cerintele tale. Pentru a putea gasi si obtine jobul potrivit trebuie sa iti raspunzi la intrebarile urmatoare: ce vreau de la viitorul job, ce primeaza: castigul sau placerea de a face ce-mi place, cat ma ajuta in cariera un astfel de job, cat de bine pregatit sunt pentru acest job, cat de mult mi se potriveste, ce tipuri de beneficii imi ofera?

Este un ideal sa ai jobul care te face sa mergi cu placere la munca, care iti ofera satisfactie financiara, libertate si in acelasi timp siguranta zilei de maine. Insa, in functie de etapa in care te gasesti, iti poti face o lista cu ce este mai important pentru tine: bani, siguranta, ascensiune, confortul de a face ce iti place.

Iata de ce trebuie sa tii cont cand iti alegi un job:
- Jobul trebuie sa intre in aria ta de interese. Indiferent ca ai sau nu pregatirea sau experienta necesara pentru un astfel de job, important este ca el sa te intereseze in mod real. Trebuie sa fie o decizie asumata, si nicidecum una impusa de necesitati stringente.
- Chiar daca iti doresti respectivul loc de munca pentru beneficiile pecuniare pe care ti le ofera, gandeste-te, totusi, si la alte tipuri de beneficii. Un job care nu iti ofera niciun alt tip de satisfactie decat cea materiala poate deveni, in timp, frustrant.
- Analizeaza si decide cat de mult iti place ceea ce iti ofera viitorul job si cat de bine poti sa ii faci fata.
- Analizeaza si aspectele care tin de siguranta, respect si confort, de mediul de lucru, de perspectivele pe care ti le ofera un astfel de job.
- Verifica toate aceste lucruri personal. Nu te incredere in ce se spune, ce se aude despre el, ce pare a fi.