marți, 30 august 2011

(Cateva dintre) Secretele unui interviu de angajare reusit

Succesul unui interviu se masoara in raport cu punctul de pornire si destinatia dorita. Traseul parcurs imbraca forme diferite pentru fiecare, in functie de cat de mult ne cunoastem, de scopul urmarit si de repede vrem sa-l atingem. Conteaza sa stim ce resurse avem, cat putem sa alocam in termeni de timp, energie, implicare. In egala masura, e foarte important sa intelegem daca suntem dispuse sa renuntam la siguranta si confortul pe care le pretuim la momentul prezent, pentru a putea ajunge mai departe.

de Amalia Picleanu Savinescu, specialistul 121 in cariera & comunicarea in business

Un interviu de angajare reusit poate fi obtinut prin respectarea unor reguli clasice, insa adevaratul succes depinde de intelegerea si personalizarea metodelor recomandate de specialisti.

Pregatirea interviului

Tinuta, vestimentatie si punctualitate

Iata o lista de control utila inaintea oricarui interviu :
1. Pregateste-ti din vreme imbracamintea.
2. Adopta un stil clar, simplu, fara zorzoane.
3. Asigura-te din timp ca hainele sunt in perfecta stare, curate si calcate.
4. Ai grija de aspectul tau: igiena, coafura, manichiura ingrijita, pantofii lustruiti.
5. Foloseste un deodorant discret si un parfum de buna calitate. Nu exagera cu mirosurile; intre un parfum indoielnic si simplul miros de sapun, alege sapunul.
6. Ordoneaza intr-o mapa toate materialele importante pentru interviu: CV, scrisoare de intentie, referinte, portofoliu de lucrari (unde este cazul)
7. Vizualizeaza harta locului unde se tine interviul. Asigura-te ca stii cum sa ajungi in timp util la intalnirea cu angajatorul. Punctualitatea este o forma de respect si un indicator al faptului ca esti suficient de motivata pentru jobul respectiv.
8. Afla numele si functia persoanei care te va intervieva.
9. Aduna suficiente informatii despre firma (internetul si presa de specialitate iti pot fi utile) 10. Analizeaza-ti punctele forte in raport cu postul si firma pentru care ai fost chemata la interviu.

Spontaneitatea necesita o pregatire temeinica
Dincolo de prima impresie pe care o vei face la interviu, pentru care lista de control de mai sus iti poate fi de folos, vei avea de sustinut o prezentare a propriei persoane. Intervievatorul va urmari in ce masura este potrivita pentru postul si pentru organizatia la care ai decis sa candidezi. Pentru a nu fi luata prin suprindere, fa-ti temele din vreme.

Iata cinci teme de gandire inainte de interviu:

Defineste-ti propria viziune despre ceea ce vrei sa obtii. Stabileste si vizualizeaza ce iti doresti in planul carierei, unde iti propui sa ajungi si in cat timp, care sunt pasii pe care ii consideri adecvati care sa te duca la destinatie.

Elaboreaza-ti un bilant personal
Capitalul de care dispui sunt cunostintele, calitatile si competentele acumulate. Analizeaza temeinic ceea ce stii sa faci, la ce nivel, pe ce se bazeaza succesul tau de pana acum si care sunt aspectele pe care stii ca ai putea sa le imbunatatesti. Cu alte cuvinte, intocmeste o lista de lucruri pe care le ai "de vanzare/ de inchiriat" pentru angajator.

Cine este potentialul tau angajator?
Compania cu care te vei intalni are o anumita structura, un istoric si o cultura proprie. Cat de multe stii despre cei pentru care s-ar putea sa ajungi sa lucrezi? Cu ce se ocupa? Cine sunt principalii concurenti? Care sunt furnizorii si clientii sai? Ce stii despre acestia? La ce proiecte lucreaza in prezent? Ce informatii exista in piata si in presa despre firma? Cum iti poti folosi cunostintele accumulate pentru a fi un candidat valoros pentru aceasta organizatie?

Valori si criterii de performanta
Analizeaza ce te defineste in plan profesional, care sunt standardele tale de munca si valorile care te reprezinta. Ce conteaza cel mai mult pentru tine: aspectul biroului, sediul, atmosfera, colegii, cariera, salariul, posibilitatea de a invata, un sef ingaduitor, ocazia de a calatori, programul de munca? Care sunt primele 3 criterii in raport cu care vei evalua organizatia? Care sunt lucrurile pe care nu le-ai accepta cu usurinta? Dar cele pe care nu le-ai accepta in nici un caz?

Castig reciproc
Pentru ca o relatie de munca sa fie de durata, este necesar ca ambele parti sa fie in castig. Raporteaza-te la intervievator ca la un partener de discutie/de afaceri, nu ca la un oponent sau concurent.
Daca vei parcurge toti pasii de mai sus, este foarte probabil sa poti raspunde cu naturalete si convingere oricaror intrebari adresate de intervievator. Raspunsurile tale vor include, cel putin, o parte dintre motivatiile tale "secrete". Dar fii o ascultatoare activa, nu te grabi cu raspunsul!

Derularea interviului

Mic extras din 'arsenalul' intervievatorilor

Iata cateva posibile intrebari in cadrul interviului:

De ce iti doresti acest job?
Este recomandat, in primul rand, sa pui in lumina aspectele pozitive care te-au indemnat sa candidezi la postul respectiv; in al doilea rand, evita sa pui accent pe aspectele mai putin placute ale muncii tale actuale.

De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?
Daca nu sunt deja precizate in anunt, descrie cateva dintre calitatile pe care le-ai identificat in bilantul tau de competente, care te-au ajutat sa obtii rezultate concrete in domenii care sunt similare cu cele presupuse de post. La acestea, poti adauga 3 calitati fundamentale pe care ar fi bine sa le aiba orice angajat: seriozitate, profesionalism, spirit de echipa.

Cu ce poti sa contribui la dezvoltarea companiei?
Acum este momentul sa pui in valoare rezultatele pe care le-ai obtinut in munca. Pastreaza o nota de modestie, prea plinul de sine nu face bine nimanui. Angajatorii nu cauta vedete, ci profesionisti care sa se integreze bine in echipa.

De ce vrei sa lucrezi in aceasta companie?
Acesta este momentul in care poti dovedi ca nu doar te-ai informat despre organizatie, ci ca ai facut si o analiza temeinica a compatibilitatii tale cu organizatia.

Tonul face muzica

Iata si cateva sugestii in ceea ce priveste conduita generala:

@ Zambeste si priveste-ti interlocutorul. Prezinta-te si spune ceva de genul: 'Ma bucur sa va cunosc'. Evita formulele pe care le folosesti cu prietenii tai. Adopta un stil politicos, conservativ. Pentru unii intervievatori, daca nu reusesti sa mentii contactul privirii, poate fi un semn negativ: poate ca ocolesti adevarul, ori iti cauti cuvintele, sau nu esti de incredere...

@ Adapteaza-te la comportamentul intervievatorului. Daca intervievatorul este formal, raspunde-i cu acelasi stil; daca este mai putin formal, incearca sa fii pe aceeasi directie cu el, insa ramai intr-o nota profesionala si politicoasa.

@ Respecta bunele maniere. Dupa salut, asteapta sa ti se ofere un loc, sau cere permisiunea pentru a face acest lucru, apoi multumeste. Nu manca, nu bea, nu mesteca guma si nu fuma si nici macar nu intreba daca este in regula sa faci oricare din aceste lucruri pe parcursul interviului. Dar, daca intervievatorul iti ofera cafea sau altceva de baut, poti sa accepti. Este mai bine sa refuzi politicos daca ti se ofera o gustare (daca nu cumva esti chiar la un pranz pentru interviu), pentru a evita sa scapi firmituri pe jos sau pe haine, sa fii surprinsa vorbind cu gura plina, sau orice altceva despre care stii ca trebuie sa ai grija atunci cand mananci.

@ Acorda atentie limbajului non-verbal. Daca nu stii cum sa iti asezi mainile, tine-le pe genunchi. Nu sta cu bratele incrucisate la piept, deoarece creeaza o bariera invizibila in comunicare.

@ Adreseaza intrebari pertinente. Foloseste intrebari de clarificare daca nu intelegi anumite aspecte pe durata interviului, dar pastreaza intrebarile menite sa iti completeze informatia pentru sfarsitul interviului. Evita sa pui intrebari doar pentru ca 'trebuie', ci abordeaza doar acele aspecte care sunt relevante pentru post.

@ In mod normal, vei negocia salariul si alte benficii in intalnirile ulterioare. Nu acorda prea multa atentie aspectului financiar, nu fi tu cea care aduce subiectul in discutie. Dar fii pregatita in orice moment cu un raspuns care sa lase loc pentru negociere.

Un ultim sfat, prietenesc
Toti intervievatorii, inclusiv cei foarte experimentati, sunt oameni obisnuiti, ca si tine; ei stiu ca este normal sa fii un pic emotionata. Totusi, incearca sa iti temperezi emotiile, nu te agita, nu te scuza, nu te foi...
In speranta ca ti-am fost de folos, iti urez mult succes!

Sursa: www.121.ro/unbt